Descriam mai deunazi intr-o postare, elementele componente ale unei campanii electorale, asa cum se desfasura ea (campania) pana mai acum cativa ani in Romania.
Am simtit un soi de neputinta, de saracie a cuvintelor si-a posibilitatilor mele de exprimare in tentativa(esuata din start) de a descrie toata ameteala, tot delirul, toata nebunia zgomotoasa si grotesca a ,,balciului national” care insemna campania electorala de acum zece ani.
Campaniile elctorale reuseau sa scoata toata uratenia, mizeria, grobianismul, falsitatea grosolana, raul si uratul la suprafata.
Campaniile electorale reprezentau perioade de distorsiune comportamentala grava pentru toti participanti activi si pasivi.
Acel tip de campanie electorala a scos la iveala veleitatea de pomanagiu a romanului de rand si ,,constienta catindatului” ca votul nu e decat o marfa pe alocuri extrem de ieftina.
Campaniile electorale de tip ,,iarmaroc general” au generat o stare de rau national.
Starea lui ,, -Te votez , da’ eu ce primesc in schimb ?”
Galeata, umbrela, bricheta, ,,milionul”, micii si berea, spectacolele gratuite….
Refuzul publicului larg de a mai cumpara bilet la spectacole, este tot rodul campaniilor electorale in care artistii se produceau pe bani multi si publici , pe scene improprii, in sali urate si igrasioase, in fata unei audiente de stirbi pestriti si turmentati
Un prieteten care ajunsese la Roma acu’ vreo 15 ani in plina campanie pentru alegerea primarului cetatii eterne, povestea:
-Cu exceptia catorva bannere instalate in locuri special amenajate in care sunt prezentati candidatii, programele lor electorale si cateva articole in presa, nimic nu lasa sa se intrezareasca desfasurarea unei campanii electorale.
In tarile cu traditii democratice vechi si cu electorat sanatos, campania electorala curge lin si fara zgomot pe langa viata de zi cu zi care-si urmeaza cursul firesc.
-Vrem dezbatere electorala !
Urla aproape isteric tinerii sustinatori ai unor partide la fel de tinere .
-Dragii mei, nu cumva voi de fapt vreti circ ?
-Ba da, circ vreti !
Voi vreti circ, si ceilalti paine, sau ma rog…. mici ieftini si bere la pet .
Ne-au trebuit 30 de ani ca sa-ntelegem ca bataliile electorale se pot da si-n liniste.
De ce trebuie sa catalogam o campanie electorala desfasurata in liniste ca fiind una terna si anosta ?
Numai pentru ca al nostru candidat e pe cale sa piarda cu strigaturi ?
Nici nu va amintiti de celebrele ,,dueluri” dintre Iliescu si Constantinescu, Nastase si Basescu, Basescu si Geoana, sau Ponta si Iohannis si le invocati.
N-au insemnat nimic, decat vorbe.
Linistea din campania pentru alegerile prezidentiale din toamna lui 2019 este, pentru cei care vor sa priceapa, inceputul unui alt mod de a face politica.
Este o stare de normalitate, din care romanii par in sfarsit sa fi inteles ca nu intotdeauna cel mai volubil si care zbiara mai tare este posesorul adevarului absolut.
08.11.2019
Constantin Dumitru