Noutăți în cazurile pădurilor tăiate

Începutul lunii ianuarie vine cu noi schimbări în programul de urmărire în ceea ce privește tăierile ilegale de păduri. Mai exact, noul sistem informatic va contribui la debirocratizarea sectorului, prin eliminarea mai multor registre și documente, precum și prin automatizarea fluxurilor de date care până acum se realizau manual.

Pentru administratorii de păduri – ocoalele silvice de stat și private (de regim) au fost înlocuite registrul ”Marcări” și cel al ”dispozitivelor de marcat”. Începând din 31 ianuarie, administratorii vor utiliza varianta lor electronică din noul SUMAL 2.0.

De asemenea, au fost înlocuite fișele de marcare de mână, precum și centralizările aferente. Odată cu implementarea SUMAL 2.0, toate marcările se vor realiza electronic în teren, iar volumele se calculează și se transmit automat. De menţionat este faptul că noul SUMAL are capacitatea de a descoperi automat eventuale erori din culegerea datelor dendrometice, astfel încât acestea să poată fi corectate în timp util.

O noutate și o obligație în ceea ce privește noul program o constitue efectuarea unor fotografii. Mai exact, transportatorii trebuie să facă un număr de patru fotografii la mașină.Una din față, una din spate, una din lateral iar una la kilometrajul autoturismului la plecare.

Potrivit responsabilului de urmărire și implementare pe județul Giurgiu al programului, Dumitru Constantin, în 2020 pe raza județului nostru au fost tăiati ilegal 2400 de metri cubi de lemn pe raza localității Mihai Bravu. În prezent, dosarul cauzei se află  la parchetul de pe lângă judecătoria Giurgiu.

Noul sistem înlocuiește Sumal 1.0 care după data de 31 ianuarie 2021, SUMAL 1.0 rămâne disponibil pentru consultare, fără a putea fi operate modificări. SUMAL 1.0 Agent îşi încetează aplicabilitatea, operatorii economici nemaifiind obligaţi să raporteze lunar situaţia stocurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *