web analytics
Giurgiu-Tribune

Nu ai vechime în muncă? Poți cumpăra!

Persoanele care au vârsta de pensionare și un stagiu incomplet de cotizare pot cumpăra vechime în muncă, potrivit celei mai recente Ordonanțe de Urgență aprobată de Guvernul României.

Astfel, se poate completa stagiul de cotizare, fie stagiul minim, fie stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Reprezentanții Guvernului spun că proiectul vine să repare o nedreptate pentru pensionarii care, din diverse motive, au stagiul de cotizare incomplet sau nu pot face dovada stagiului complet de cotizare.

Practic, o persoană care, în momentul de față nu are stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar are vârsta de pensionare sau lipsesc câțiva ani de contribuții din stagiul complet de cotizare de 35 de ani, poate încheia un contract de asigurări sociale pentru plata contribuțiilor pentru perioada respectivă. Nivelul contribuțiilor sociale care vor fi plătite va fi la nivelul salariului minim brut pe economie.

Aşadar, pentru un calcul corect al contribuţiilor care ar putea fi plătite este nevoie de prezentarea nivelului salaiului minim brut din fiecare an şi chiar lună, uneori, plus contribuţia pentru pensii care se plătea atunci.

Calculele arată că o persoană care ar vrea să-şi completeze stagiul de vechime în perioada 2013 – 2018 inclusiv va trebui să plătească suma de 23.200,46 lei.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *