Până vom ieși la vot, haideți să vedem câți giurgiuveni mai suntem!

În timp ce politicienii sunt preocupați printre altele de câți votanți au localitățile din județ, vă propunem să vedem mai întâi câți giurgiuveni mai suntem . Ar fi interesant să vedem ulterior câți vor ieși la vot și mai ales câți cetățeni cu viză de flotant va putea înghiți Giurgiu, in calitatea sa binecunoscută de județ sărac.

Astfel, în luna ianuarie 2024 numărul naşterilor a crescut față de luna decembrie 2023, iar numărul deceselor înregistrate a crescut în ianuarie 2024, faţă de luna precedentă.Datele provizorii sunt furnizate de Direcția Județeană de Statistică Gurgiu .

Iată mai jos mişcarea naturală a populaţiei în luna ianuarie 2024, în judeţul Giurgiu

Natalitatea, mortalitatea şi sporul natural

În luna ianuarie 2024 numărul născuţilor-vii a fost de 165, în creștere cu 4 (+2,5%) faţă de luna precedentă şi în creștere cu 12 (+7,8%) faţă de luna ianuarie 2023.

Numărul deceselor înregistrate în luna ianuarie 2024 a fost de 346, în creștere cu 2 (+0,6%) faţă de luna precedentă şi în scădere cu 26 (-7,0%) fața de luna ianuarie 2023.

Sporul natural a fost negativ în luna ianuarie 2024 (- 181 persoane), ca urmare a numărului mai mare de decese faţă de naşteri.

În luna ianuarie 2024 s-a înregistrat un deces sub un an.

Nupţialitate şi divorţialitate

Numărul căsătoriilor înregistrate în luna ianuarie 2024, la oficiile de stare civilă a fost de 39, în creștere cu 1 (+2,6%) față de luna decembrie 2023 şi în scădere cu 11 (-22,0%) faţă de luna ianuarie 2023.

Numărul divorţurilor înregistrate în luna ianuarie 2024 a fost de 10, mai mare cu 4 (+66,7%) faţă de luna precedentă şi în scădere cu 1 (-9,1%) faţă de luna ianuarie 2023.

Precizări metodologice pentru comunicatul de presă „Mişcarea naturală a populaţiei”

  1. Datele privind fenomenele demografice s-au obţinut prin prelucrarea informaţiilor cuprinse în buletinele statistice de născuţi-vii, decese, căsătorii şi divorţuri întocmite de primăriile municipale, orăşeneşti şi comunale, odată cu înregistrarea fenomenelor în actele de stare civilă.

  2. Definiţii

Născut-viu este produsul concepţiei, expulzat sau extras complet din corpul mamei, independent de durata sarcinii şi care, după această separare, prezintă un semn de viaţă (respiraţie, activitate cardiacă, pulsaţii ale cordonului ombilical sau contracţii musculare dependente de voinţă).

Decedată este persoana căreia i-au încetat definitiv funcţiile vitale după trecerea unui timp oarecare de la naştere.

Sporul natural reprezintă diferenţa dintre numărul născuţilor-vii şi numărul persoanelor decedate, în perioada de referinţă.

Căsătoria reprezintă uniunea dintre un bărbat şi o femeie, încheiată în concordanţă cu legislaţia ţării, în scopul întemeierii unei familii şi din care rezultă drepturi şi obligaţii între cei doi soţi, precum şi ale acestora faţă de copii.

Divorţul reprezintă desfacerea unei căsătorii încheiate legal, printr-o hotărâre definitivă a instanţei judecătoreşti, a ofiţerului de stare civilă sau a unui notar public. Datele se referă la acţiunile de divorţ pentru care desfacerea căsătoriei a fost admisă.

Domiciliul persoanei este adresa la care aceasta declară că are locuinţa principală, trecută în cartea de identitate, aşa cum este luată în evidenţa organelor administrative ale statului.

Reşedinţa obişnuită reprezintă locul în care o persoană îşi petrece în mod normal perioada zilnică de odihnă, fără a ţine seama de absenţele temporare pentru recreere, vacanţe, vizite la prieteni şi rude, afaceri, tratamente medicale sau pelerinaj religios. Reşedinţa obişnuită poate să fie aceeaşi cu domiciliul sau poate să difere în cazul persoanelor care aleg să-şi stabilească reşedinţa obişnuită în altă localitate decât cea de domiciliu din ţară sau străinătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *