Parlamentarele împreună cu localele ?

În 2024 vor fi organizate patru runde de alegeri – europarlamentare (9 iunie), locale , prezidențiale (posibil în perioada septembrie-noiembrie) și parlamentare (decembrie).

Cel mai probabil însă, este posibilă și varianta în care europarlamentarele s-ar desfășura împreună cu localele, tot pe 9 iunie. Cum acest lucru este în prezent neconstituținal, am aflat, pe surse, că PSD ȘI PNL lucrează la o măsură legală prin care această rundă comună de alegeri să fie constituțională.

Cine si de ce își dorește comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale ?

Principalul partid care a profitat de pe urma protestelor fermierilor și transportatorilor este AUR, care se pozitionează pe locul 2 in sondaje, după PSD – locul 1, pe locul 3 coborând PNL .

PNL își dorește alegeri locale impreună cu cel europarlamentare, după ce, mai multe sondajele de opinie arată că în opțiunile electoratului AUR a depășit PNL în intenția de vot a românilor, iar PNL are primari in funcție, spre deosebire de Aur.

Și PSD îsi dorește acest lucru, deoarece primarii s-ar întrebuința în plan local , iar  cum în teritoriu , AUR nu este partid de primari, edilii în funcție, au sanse mult mai mari să obțină un nou mandat .

În plus, îgrijorarea că la alegerile europarlamentare ar fi o foarte slabă prezență la vot ar disparea, iar desfășurarea alegerilor locale cu cel europarlamentare va crea trendul și pentru celelalte runde electorale.

Când ar intra in vigoare mandalete primarilor aleși

Între timp, în cazul primarilor care nu vor fi realeși, acestia, își vor duce mandatele până la capăt, în septembrie, când cei care au fost aleși în iunie își vor prelua mandatele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *