.„Parteneriate pentru prevenirea dezastrelor pentru o regiune sigură”, proiect punte punte între instituţii şi oameni

Un nou proiect ce se dorește a fi o punte punte între instituţii şi oameni a fost lansat ieri intr-o conferinta de presă  la Consiliul Județean .„Parteneriate pentru prevenirea dezastrelor pentru o regiune sigură” este un proiet  cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria 2014 -2020 . Prin acest proiect, ISU Giurgiu va fi dotat cu echipamente moderne de intervenție, iar laboratorul  de la Universitatea Ruse va fi dotat corespunzător pentru a transpune într-o hartă GIS inventarul zonelor care pot fi afectate de incendii forestiere din  zona de cooperare transfrontalieră Giurgiu – Ruse.

 

Prin proiectul” Parteneriate pentru prevenirea dezastrelor pentru o regiune sigură”, al cărui beneficiarul lider este Consiliul Judeţean Giurgiu, se  urmăreşte creșterea gradului de conștientizare a publicului în zona de cooperare transfrontalieră Giurgiu – Ruse , cu privire la riscurile de incendii și inundații forestiere prin activităţi de instruire și comunicare.

Crucea Roşie Română filiala Giurgiu, Crucea Roşie Bulgară, Universitatea din Ruse “Angel Kancev” şi Clusterul de business si inovatie din Ruse sunt parteneri în acestr proiect.

Crucea Roşie Română si Crucea Roşie Bulgară vor achiziţiona echipamente specifice intervenţiilor la inundaţii şi vor desfaşura instruiri si activităţi de conştientizare pentru public. Valoarea proiectului este de 994,135.10 euro, iar judeţului Giurgiu îi revin aproape 500.000 de euro.

Pentru a atinge acest obiectiv specific, se vor realiza activităţi de instruire, seminarii, mese rotunde ,conferințe,  și se vor incheia patru parteneriate in domeniul situaţiilor de urgenţă.

De asemenea, Centrul Operativ al ISU Giurgiu va fi dotat cu echipamente moderne de intervenție: autospeciale de 20 t pentru transport apă dotate cu pompă (2 bucăţi), Cameră cu braț telescopic pentru căutare/salvare, Aparate protecție respiratorie cu termoviziune integrată în mască (4 bucăţi);

Interesant este că acest proiect prevede și dotarea unui laborator de la Universitatea Ruse pentru a transpune într-o hartă GIS inventarul zonelor care pot fi afectate de incendii forestiere din  zona de cooperare transfrontalieră Giurgiu – Ruse.

Totodată va fi elaborat un  inventar complet bilingv al zonelor care pot fi afectate de incendiile forestiere, iar Universitatea Russe  va face și o evaluare a vulnerabilităților și pericolelor , care pot fi generate de eventualele incendii forestieree .

Pe baza studiilor dezvoltate de Universitatea din Ruse, Consiliul Judeţean  Giurgiuîn va dezvolta în limba română și bulgară srategii comune de intervenție și acțiune preventivă împotriva incendiilor forestiere din zona Giurgiu – Ruse care vor fi puse la dispoziția Comitetelor  de Urgență din cele două țări și pentru toți partenerii.

Camelia SACHETTI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *