Patru incendii de vegetație uscată au fost ieri, în județul Giurgiu

Patru incendii de vegetație uscată, au fost ieri în județul Giurgiu

Incendiile de vegetație dau intens de lucru pompierilor giurgiuveni. Ieri, acestia au intervenit pentru stingerea a 4 incendii din județ astfel;

  • Slobozia – au ars vegetație uscată și deșeuri menajere, pe o suprafață de aproximativ un ha;

  • Putineiu – au ars vegetație uscată și păpuriș, pe o suprafață de aproximativ 300 mp;

  • Crevedia Mare – au ars aproximativ 100 mp vegetație uscată, lăstăriș și deșeuri menajere;

  • Rălești – au ars aproximativ două ha de vegetație uscată.

Pentru stingerea acestor incendii au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu și Gărzii de Intervenție Roata de Jos, cu cinci autospeciale.

Potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.

Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la țigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la proprietăți sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.

Sursa :  Compartimentul Informare și Relații Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *