Pestă porcină africană în comuna Băneasa

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu informează că în comuna Baneasa, judeţul Giurgiu, într-o exploataţie nonprofesională a fost confirmată pesta porcină africană.

A fost stabilită zona de protecție și zona de supraveghere raportată din punctul de diagnosticare a focarului, după cum urmează:

– o zonă de protecție în jurul focarului, de minimum 3 km, pe raza localităților: Baneasa, Pietrele;

– o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minimum 10 km, care include și zona de protecție, pe raza localităților: Branistea, Gostinu, Puieni, Vlad Tepes, Plopsoru, Daita, Frasinu, Sf. Gheorghe.

Mişcarea animalelor din zonele de protecţie și supraveghere este restricţionată astfel: deplasarea şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală. Această interdicţie nu trebuie aplicată tranzitului porcilor pe şosea sau pe calea ferată dacă tranzitul se face fără descărcare sau oprire; poate fi acordată o derogare în cazul porcilor destinaţi tăierii, care provin din exteriorul zonei de protecţie şi se îndreaptă spre un abator situat în zona menţionată anterior pentru tăiere imediată.

În zona de protecție, nici un animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizarea autorităţii veterinare locale.

În zona de supraveghere, nici un animal domestic nu poate intra sau ieşi dintr-o exploataţie în cursul primelor şapte zile fără autorizarea autorităţii veterinare locale.

În județul Giurgiu, la data de 05.08.2022 sunt active:

  • 2 focare de PPA la porc domestic, în exploatații nonprofesionale (Clejani, Baneasa);
  • 108 de cazuri de P.P.A. la porcii mistreți în 17 fonduri de vânătoare (228 morți și 111 vânați/uciși).

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Giurgiu sau autorităţilor locale.

ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *