Peste 11.200 de proprietari din județul Giurgiu au primit cărți funciare noi

Proprietarii a peste 18.000 de imobile din județul Giurgiu au primit noile cărți funciare în cursul anului 2023. Documentele au fost eliberate gratuit pentru cetățeni, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF), susținut de Guvernul României.
Finanțarea a fost asigurată atât din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), cât și din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.
În anul 2023, au primit noile cărți funciare propriertarii a 11.289 de imobile din 15 unități administrativ-teritoriale (UAT) din județul Giurgiu: Vărăști, Mârșa, Crevedia Mare, Hotarele, Stoenești, Valea Dragului, Ulmi, Bulbucata, Ogrezeni, Cosoba, Bolintin Vale, Buturugeni, Gostinu, Giurgiu și Joița. Lucrările s-au desfășurat pe sectoare cadastrale, în cadrul PNCCF, și au fost finanțate din veniturile proprii ale ANCPI.
Totodată, în anul 2023 au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților din comuna Băneasa. Lucrările pentru măsurarea și intabularea celor 7.001 imobile au fost finanțate din fonduri europene, prin Proiectul major „Creșterea gradului de acoperire și de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” – Axa prioritară 11 din POR 2014- 2020.
În prezent, din totalul de 54 de UAT-uri din județul Giurgiu, o comună este cadastrată integral (Băneasa), iar în alte 22 de UAT-uri se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivelul întregului UAT, cât și pe sectoare cadastrale.
ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 din POR. Proiectul major completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 ha din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 – cofinanțare de la bugetul de stat.
Mai multe informații despre PNCCF și despre proiectul „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” sunt disponibile pe site-ul www.ancpi.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *