Pește din ape poluate, vândut în România. Percheziții de amploare, în mai multe țări si orase din Romania. Descinderi si la Giurgiu!

Peste 150 de mandate de percheziţie domiciliară au fost puse in aplicare marti 14.05.2019 de poliţiştii români, precum şi cei din Italia, Spania, Franţa şi Ungaria, anunţă IGPR. Politistii au actionat în vederea documentării activităţii infracţionale a unui grup organizat, care se ocupa cu activităţi ilegale din domeniul pescuitului, achiziţiei, transportului şi comercializării peştelui impropriu consumului,

30 de tone de peşte au fost confiscate

O amplă acţiune, coordonată de Europol, a fost declanşată în această dimineaţă pentru destructurarea unei grupari, formată din sute de persoane (români, francezi, italieni şi maghiari), care se ocupau cu procurarea ilegală a peştelui, din afara ţării, pentru transportul acestuia şi, ulterior, pentru comercializarea lui în România.

Anchetatorii spune că peştele adus pe piaţa din România de catre aceasta retea este periculos pentru consum deoarece  a fost prins în ape poluate din Franţa, Italia şi Spania, unde pescuitul este interzis.

Pentru că peștele era ținut în condiții greu de imaginat, la percheziții participă și inspectori ai ANSVSA.

Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi, având în vedere complexitatea cauzei, precum şi caracterul transfrontalier, cazul a fost deschis la nivelul EUROJUST, fiind efectuate anchete în Italia, Spania, Franţa, Ungaria şi Portugalia, coordonate direct de EUROJUST şi EUROPOL.

 „Ea nu funcţiona după un sistem piramidal ci, dimpotrivă, acţiona pe mai multe paliere, la nivelul cărora erau constituite grupuri distincte, în funcţie de obiectul de activitate (Gruparea, formată din sute de persoane (români, francezi, italieni şi maghiari), ar fi creat un adevărat mecanism pentru procurarea ilegală a peştelui, din afara ţării, pentru transportul acestuia şi, ulterior, pentru comercializarea lui în România.
Produsele piscicole erau obţinute din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei şi Franţei, unde pescuitul era interzis, peştele din acele zone fiind impropriu consumului. Ulterior, cantitatea rezultată în urma braconajului piscicol era depozitată şi transportată fără a avea autorizaţie sanitar-veterinară, aşa cum impune legislaţia europeană şi română în domeniu. Aducerea în România a peştelui s-ar fi realizat prin folosirea unor documente falsificate, membrii grupării efectuând achiziţii intracomunitare, prin intermediul unor societăţi româneşti cu obiect de activitate în domeniul comercializării produselor piscicole, special înfiinţate pentru a servi activităţii infracţionale”,
precizeazază poliţiştii.

Camelia Sachetti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *