- PNL a spulberat PSD-ul în alegerile de duminică, oferind tuturor giurgiuvenilor perspectiva unei administraţii liberale atât în municipiu cât şi în judeţ. La Giurgiu Adrian Anghelescu a produs o mare surpriză, câştigând detaşat în faţa adversarilor de la PSD şi Pro România. Anghelescu a avut un câştig de cauză care se datorează în parte şi conjuncturii, întrucât o bună parte din giurgiuveni au devenit radicali la adresa lui Nicolae Barbu, nemulţumiţi de administrarea oraşului, motiv pentru care şi-au dorit schimbarea. Adrian Anghelescu s-a orientat foarte bine spre tineri dar şi spre alegătorii indecişi, cu un discurs simplu, suplinit de o charismă care l-au făcut să se apropie repede de oameni. La nivel politic victoria lui Anghelescu întăreşte coeziunea organizaţiei municipale a liberalilor, în timp ce un eventual eşec la alegeri ar fi putut destabiliza viaţa acestei structuri.
- Marian Măroiu s-a clasat pe locul doi în cursa pentru primărie, cu aproximativ 3000 de voturi în spatele câştigătorului, slaba susţinere venind dinspre rezerva alegătorilor PSD cu privirea la noul candidat, proaspăt reîntors din… PNL. În municipiul Giurgiu Măroiu a avut aproximativ 2000 de voturi mai puţin decât colegul său în tandemul Primărie -CJ, Marian Mina.
- Marele perdant al alegerilor a fost Nicolae Barbu, primarul în funcţie, care a luat cam pe jumătate din voturile lui Anghelescu, giurgiuvenii neiertându-i administraţia indecisă din ultima perioadă şi unele neglijenţe nejustificabile, printre care curăţenia oraşului.
- Ar mai fi de amintit eşecul ALDE, care a obţinut un singur mandat de consilier, Alexandru Vladu dovedindu-se o locomotivă incapabilă să tragă după sine o organizaţie fără personalitate.
- Alegerile pentru Primăria municipiului au mai înregistrat un record nedorit la capitolul absenteism la vot, având în vedere că au votat puţin peste 20 de mii de giurgiuveni- cea mai mică prezenţă la vot din anul 2000 încoace. Statisticile arată că aproximativ 5000 de giurgiuveni au lispit de la vot, o explicaţie posibilă fiind că o parte din electoratul PSD nu s-a prezentat la vot nici ca să voteze candidatul Pro România, nici ca să-l voteze pe cel propus de PSD.
- La celălalt pol, judeţul Giurgiu a stabilit recordul pe ţară ca prezenţă la vot: 59,43%, cu doar aproximativ 33 % municipiul Giurgiu ieşind parcă din propriul judeţ.
- Lupta pentru preşedenţia CJ a fost, în judeţ, mai puţin disputată şi tranşată clar de către candidatul PNL Dumitru Beianu, care a obţinut un scor zdrobitor: 48,8%, faţă de 35% cât a obţinut Marian Mina- PSD. Dumitru Beianu a dovedit în acest fel că a avut tăria şi calităţile necesare pentru a se menţine în politică la nivel înalt după toate nedreptăţile care i s-au făcut în 2012. După un mandat ca vicepreşedinte al CJ Giurgiu, Beianu este acum la al doilea mandat ca preşedinte, fiind ales nominal pe buletinele de vot. Lucru care nu s-a întâmplat în 2016 cu Marian Mina, ales preşedinte de către consilierii PSD, cu susţinerea nominală nu a electoratului, ci a lui Nicolae Bădălău.
- Cu doar 17 primari, faţă de 33 ai PNL, PSD porneşte cu stângul şi în precampania pentru alegerile parlamentare din decembrie, dovedindu-se o structură politică cu o retorică populistă care nu se mai potriveşte cu aşteptările românilor.
Gelu BREBENEL