Comuna giurgiuveană Adunații Copăceni s-a confruntat recent cu o altă situație care arată lipsă de responsabilitate în gestionarea banilor cetățenilor comunei.
Pe ordinea de zi a sedintei extraordinare a Consiliului Local Adunatii Copaceni au fost propuse 5 proiecte. Proiectul numarul 3 al ordinii de zi prevedea ”Hotărâre privind aprobarea şi actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiție MODERNIZARE DRUMURI DE INTERES LOCAL IN COMUNA ADUNATII COPACENI, JUDETUL GIURGIU”. La punctul numărul 5 al aceleiaşi ordini de zi se regăsea proiectul de Hotarare privind aprobarea contractării şi/sau garantarea unei finanțări ramburasbile interne/externe în valoare de 14.060.211,58 lei (TVA inclus).
În scurt şi foarte clar, intenția celor două proiecte era aceea de a finanța modernizarea drumurilor prin contractarea unui împrumut, aşa cum reiese clar din proiectele de Hotarâri.
PNL Giurgiu este adeptul dezvoltării comunităților şi îşi doreşte ca fiecare comună giurgiuveană să aibă drumuri practicabile, să fie modernizate însă, în acelaşi timp, PNL Giurgiu consideră că este foarte important şi modul în care se ajunge la rezultate. În vreme ce administrațiile liberale din toată România arată clar faptul că modelul liberal se bazează pe dezvoltarea comunităților rurale prin utilizarea fondurilor europene nerambursabile, la Adunații Copăceni, constatăm cu tristețe, ne confruntăm cu incapacitatea administrației social-democrate de a atrage fonduri europene pentru modernizarile necesare comunității. În acelaşi timp PNL Giurgiu consideră ca fiind inoportună şi jignitoare la adresa cetățenilor abordarea conform căreia, fără o reală consultare publică care să cuprindă nu doar aspectele legate oportunitatea realizării investițiilor dar şi aspectele care țin de solicitarea girului comunității pentru îndatorarea cu sume fabuloase pe termene foarte mari, în ultimul an de mandat. PNL Giurgiu consideră că fără transparență, fără reală consultare publică nicio administrație nu poate îndatora excesiv comunitățile doar pentru a obține beneficii de ordinul unui minim capital electoral în vederea încercării de a câştiga alegeri, asemenea abordări fiind un act de iresponsabilitate administrativă.
Având în vedere aspectele de mai sus, consilierii liberali au luat decizia de a se opune îndatorării comunității cu atât mai mult cu cât justificările administrației social-democrate au fost puerile. În condițiile în care Guvernul României a adus țara într-o iminentă criză bugetară fiind incapabil să ofere garanții privind rambursarea sumelor prin PNDL, este o afirmație mincinoasă şi de rea credință aceea că împrumutul va fi rambursat prin PNDL.
PNL Giurgiu îşi doreşte dezvoltarea comunităților giurgiuvene respectând modelele de scucces ale administrațiilor liberale, aceste modele implicând plasarea intereselor comunității înaintea intereselor politice, atragerea de fonduri europene, transparentizarea proceselor decizionale, consultarea publică şi evitarea îndatorării.