Poetul și scriitorul giurgiuvean Petre Ghelmez ar fi împlinit azi 89 de ani

Pe 2 Martie 1932, la Gogoșari, se năștea cel care avea să devină unul dintre cei mai cunoscuți poeți și scriitori giurgiuveni, Petre Ghelmez. După școala primară pe care a urmat-o în comuna natală, Petre Ghelmez a urmat cursurile liceului Ion Majorescu, iar apoi Facultatea de Română-Istorie, urmată de Facultatea de Filologie.

După finalizarea studiilor a fost redactor, redactor-șef adjunct, director, la mai multe publicații și edituri, însă debutul său în presa literară a venit în 1955 cu poezia Despărțire de sat, iar debutul editorial s-a produs în 1967, cu volumul de versuri Germinații.

Au urmat apoi, multe ale volume de poezii, dar și circa 20 de cărți pentru copii, care un încântat generații și care, în prezent, pot fi găsite la cele mai mari edituri de profil.

Despre opera lui Petre Ghelmez, poetul Cornel Armeanu a spus: „Poeziile și povestirile lui Petre Ghelmez, neprețuite comori de artă literară, dar mai ales sufletești, vă vor purta agale spre tainica și fascinanta lume a copilăriei, deopotrivă spre adancul ființei voastre, unde sufletul său a vibrat și continuă să dăinuie ca un semn de prevestire întru statornicie și iubire. Bucurați-vă si hrăniți-vă spiritul de la izvoarele pline de viață și întelepciune ale unuia dintre cei mai înzestrați scriitori ce i-a dat literatura română – neuitatul Petre Ghelmez. ”
Petre Ghelmez a încetat din viață la 9 martie 2001.

Inima mamei – Petre Ghelmez

Brațele mamei sunt
Două raze învăpăiate de soare,
Duios aplecate pe-o floare,
Cea mai frumoasă de pe pământ!

Ochii mamei sunt
Două curate stele albastre;
Luminând petala frunților noastre,
Clătinată de rouă, nescuturată de vânt.

Vorbele mamei sunt
Ploaia cea caldă, nevinovată și bună,
Căzând liniștit după furtună,
Peste-al grâului fraged veșmânt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *