Poliţist giurgiuvean condamnat pentru infracţiuni de corupţie

Prin decizia penală nr. 1/A din 06.01.2020, Curtea de Apel Bucureşti a dispus condamnarea unui agent de poliţie rutieră din cadrul I.P.J. Giurgiu şi a unei persoane fără calitate specială, pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, într-un dosar penal în care cercetarea a fost efectuată de ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Giurgiu, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu.

Astfel, inculpatul Zamfir .Dorel Dănuţ, agent de poliţie rutier în cadrul I.P.J. Giurgiu, a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea de 2 ani, 2 luni şi 20 de zile, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie şi fals intelectual. Totodată, nculpatul Păşcan Nicolae, persoană fără calitate specială, a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie şi complicitate la fals intelectual.

În fapt, la data de 05.09.2015, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, inculpatul Zamfir .Dorel Dănuţ, în calitate de agent de poliţie rutieră, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, l-a depistat cu aparatul radar pe fiul inculpatului Păşcan Nicolae, conducând o motocicletă, cu viteza de 140 km/h în municipiul Giurgiu, depăşind cu 90 km/h limita legală admisă în localitate.
În acest context, agentul de poliţie nu a aplicat măsurile legale ce se impuneau faţă de contravenient, ci faţă de tatăl acestuia, care a fost chemat la faţa locului. Astfel, în procesul verbal de constatare a contravenţiei, întocmit cu această ocazie, agentul de poliţie a atestat în mod necorespunzător adevărului faptul că motocicleta a fost condusă de inculpatul Păşcan Nicolae.

În consecinţă, poliţistul a dispus sancţionarea contravenţională şi măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 3 luni, cu privire la inculpatul Păşcan Nicolae, fiul acestuia (contravenientul real) obţinând în acest mod un folos necuvenit, respectiv menţinerea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice.
Probatoriul în această cauză a fost administrat de către ofiţerii din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Giurgiu, care au efectuat activităţile de urmărire penală dispuse către procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu.

Hotărârea este definitivă.

Claudiu Apostol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *