Pompierii giurgiuveni au stins în ultimele 24 de ore patru incendii de vegetație uscată . Ce amenzi riscă cei ce ard miriştile fară “permisul de o zi”

20 mp de camp în  Comasca, 5.000 mp în Mârșa , 2.000 mp  în Falaștoaca și 5 ha pe A1, la km 31 au ars necontrolat în ultimele 24 de ore.A fost nevoie de intervenţia pompierilor din cadrul Detașamentelor Giurgiu și Bolintin Deal, Gărzilor de Intervenție Roata de Jos și Colibași careau intervenit cu patru autospeciale de stingere cu apă și spumă. În urma incendiilor au ars aproximativ 6 ha de vegetație uscată.Cauza probabilă a producerii incendiilor: foc deschis în spații deschise.

Pompierii atrag atrag atenţia că aprinderea unui foc în spaţiu deschis  fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la construcții, se pedepseşte cu  o amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Informare preventivă:

Conform Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă.

Arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum și stingerea jarului după terminarea activității.

Arderea miriștilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii.

Utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 m față de locurile cu pericol de explozie: gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m față de materiale sau substanțe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat și asigurat prin măsuri corespunzătoare.

Arderea miriştii, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se efectuează numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, care este valabil o zi.

Arderea miriştilor, doar cu  “Permisul de lucru cu foc”

Permisul de lucru cu foc” este documentul emis de autoritatea publică locală, sub forma unui formular tipizat, ca urmare a cererii primite din partea executantului lucrărilor. Cererea și permisul de lucru cu foc trebuie să conțină, în mod obligatoriu, perioada pentru care este solicitat/emis, inclusiv intervalele orare, persoanele care execută lucrarea, persoanele responsabile cu supravegherea, precum și măsurile ce vor fi adoptate premergător, pe timpul și după terminarea lucrărilor cu foc deschis.

Emiterea permisului se realizează, prin grija primarului, de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

Pe timpul arderii resturilor vegetale, cetăţenii sunt obligaţi:

                să supravegheze permanent zona în care efectuează arderea resturilor vegetale;

                să menţină focul în perimetrul aprobat şi asigurat;

                să asigure dotarea minimă cu mijloace de primă intervenţie;

                să anunţe imediat S.V.S.U. din localitate, primăria şi pompierii, în situaţia în care există pericolul extinderii focului, în afara perimetrului aprobat.

Se exceptează de la obţinerea permisului de lucru cu focul numai executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *