Un fermier din Milcovăț, comuna Letca Nouă, județul Giurgiu a alertat sâmbătă autoritățile și presa națională, după ce o echipă Transgaz a pătruns pe terenul său, fară a avea autorizație și fără ca proprietarul să fie avertizat înainte. Pe terenul cu pricina, urmează să treacă în curând, conducta BRUA *, iar lucrările de escavare au început, înaintea obținerii avizelor necesare. Ministrul agriculturii, Florin Barbu, dă dreptate fermierilor, în timp ce primarul PNL, Marian Negru refuză să se întâlnească cu fermierii pentru explicații.
Fermierul din Milcovăț, comuna Letca Nouă, județul Giurgiu peste al cărul teren s-a intrat fără autorizație și fără înștiintare spune că terenul pe care se pregătește să implementeze un proiect pentru panouri fotovoltaice, este grevat de sarcini, e înscris în Cartea Funciară și a fost achiziţionat în concurenţă cu primarul în funcție. Cu toate acestea, omul s-a trezit pe pământul său cu utilajele celor de la Transgaz, care au început escavările pentru implementarea proiectului BRUA. Fermierul îl acuză pe primarul PNL Marian Negru, că nu a respectat procedura de avizare a cetățeanului.
De frică să nu pățească la fel, mai mulți fermieri s-au alăturat cauzei celui dintâi, au chemat presa și au cerut explicații ministrului Agriculturii, Florin Barbu, pe care l-au sunat, și cu care au conversat pe speaker .
În cadrul acestei discuții, ministrul le-a dat dreptate fermierilor spunându-le că nu se poate intra pe teritoriul cuiva fără autorizație, fără despăgubiri .
Discuția fermierilor cu ministrul agriculturii, în video-ul de mai jos;
Oamenii au discutat și cu reprezentantul Transgaz și l-au rugat să ia legătura cu primarul localității . ”Nu a existat răspuns, fuge, se pitește, nu vine la fața locului. Era normal ca domnul primar sa fie aici și să rezolve aceasta problemă.”
Fermierul spune că înțelege că trebuie să treacă pe acel pământ conducta, însă nu fără înștiințări și reașezări parcelare și eventuale exproprieri .
Supărați că primarul Marian Negru nu stă de vorbă cu ei, fermierii au mers la clădirea neterminată a căminului cultural din Milcovățu si au filmat, prin geam, cum sunt depozitate în această incintă mobilier, utilaje, corturi de nunți si alte bunuri materiale care îi aparțin .
L-am sunat pe primarul PNL Marian Negru și l-am întrebat de ce nu a înștiințat înainte fermierii și dacă, din punctul de vedere al domniei sale, acțiunea Trangaz este sau nu legală din moment ce vorbim despre o proprietate privată.
” Notificările, conform legii, sunt în sarcina Transgaz . (…) În zece zile asta se va judeca la urgență pe ordonanță prezidențială. (…) . E proiectul dânșilor, pe la noi doar traversează conducta . ” a declarat pentru Giurgiu-Tribune primarul PNL Marian Neagu.
Legat de dialogul cu fermierii, primarul Marian Negru ne-a declarat că nu a venit la protestul fermierilor din Milcovăț, acesta a pus pe seama politicului situația și a spus ca nu dorește să dea curs scandalului, însă ne-a precizat ca a încercat o altă cale de comunicare cu fermierul în cauză ” am încercat să iau legătura cu dânsul, prin intermediul secretarului general al comunei și, în data de 15.02.2024 , pentru a cllarifica situația și a aduce lâmuriri, dar acesta nu a răspuns la telefon, si apoi, secretarul comunei a contactat-o telefonic pe soția acestuia, si aceasta a spus, domne’ nu se poate, e operat, nu se poate deplasa. ”
Pentru o mai bună informare asupra acestei situației, punem la dispoziția cititorilor linkul cu LEGEA nr. 185 din 20 octombrie 2016 privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale. Publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 848 din 25 octombrie 2016
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/182923
…………………………………………
* BRUA, un proiect care ar trebui să creeze o reţea de gaze în regiune pentru a limita dependenţa de gazele ruseşti, a fost declarat strategic de Uniunea Europeană. Lucrările la prima fază au demarat la jumătatea anului 2018, valoarea proiectului fiind de 478,6 mil. euro. Proiectul BRUA – Faza 1 a presupus construcţia conductei de transport gaze naturale Podişor (Giurgiu) – Recaş (Timiş), în lungime de 479 km. Conducta are o capacitate de 1,75 de miliarde de metri cubi pe an şi a fost finalizată anul trecut, dar stă şi acum goală.