Probele de Bac susţinute în februarie ar putea fi ilegale!

Ordinul de ministru prin care s-a decis mutarea datelor pentru probele de competenţe ar putea fi atacat administrativ pentru că legea educaţiei cere ca la examene să fie înscrişi doar elevii care au promovat liceul.

Potrivit noii structuri, elevii susţin probele în timpul anului şcolar, ceea ce înseamnă, potrivit fostului secretar de stat in Ministerul Educatiei Oana Badea, încălcarea legii.
Proba orală la română de la examenul de Bac 2018 la română se desfăşoară pe 12-13 februarie, iar examinatorii nu dau note, ci calificative. Calificativele la proba orală la română de la Bacalaureat 2018, dar şi la proba de limba maternă, sunt numite numite niveluri de competenţă lingvistică.

La finalul probei orale la limba română, candidaţii pot primi trei calificative (niveluri de competenţă lingvistică):
• utilizator mediu
• utilizator avansat
• utilizator experimentat

Conform procedurii publicate de Ministerul Educaţiei pe edu.ro, în situaţia în care cei doi profesori examinatori acordă acelaşi calificativ, acesta devine nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română care se înscrie în diploma de Bacalaureat şi în certificatul care atestă nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română.

În cazul în care cei doi examinatori acordă calificative diferite, nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română se stabileşte astfel;
• dacă un profesor dă calificativul utilizator mediu, iar celălalt acordă calificativul utilizator avansat, nivelul de competenţă lingvistică primit de candidat va fi utilizator avansat.
• dacă un profesor dă calificativul utilizator mediu, iar al doilea examinator acordă calificativul utilizator experimentat, nivelul de competenţă lingvistică primit de candidat va fi utilizator avansat.
• dacă unul dintre examinatori acordă calificativul utilizator avansat, iar celălalt dă calificativul utilizator experimentat, nivelul de competenţă lingvistică primit de candidat va fi utilizator experimentat.
Nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română acordat candidatului se înscrie în borderoul final al probei de Bac 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *