‘Profesor în Bacopedia’, proiect în sprijinul liceenilor care se pregătesc de BAC

Bacopedia este un proiect organizat în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, sub forma unui concurs enciclopedic care utilizează conţinutul materiilor pentru Bacalaureat în cadrul unei aplicaţii mobile şi web.

Se încearcă astfel  realizaeea  unei  platforme care să cuprindă informaţii cât mai complexe, în era tehnologică pe care o trăim și este solicitat  ajutorul cadrelor didactice din toată ţara, care obţin rezultate excepţionale la examenul de bacalaureat, aplicând metode pedagogice moderne şi eficiente.

Procesul de selecţie a profesorilor care doresc să se implice în Proiectul “Profesor în Bacopedia”, se va desfăşura în perioada 05 octombrie – 08 noiembrie 2020.

Amanunte găsiți și în comunicatul de presă al Asociației Nevoia de Educație pe care îl redăm mai jos în întregime.

Asociaţia Nevoia de Educaţie şi Asociaţia PlaYouth lansează astăzi, 5 octombrie 2020, cu ocazia Zilei Internaţionale a Educaţiei, Proiectul “Profesor în Bacopedia” – un proiect prin care dorim să contribuim la creşterea performanţelor educaţionale pentru elevii de liceu şi profesori, într-un mod non-formal, cu ajutorul unei aplicaţii digitale – Bacopedia.

 

Bacopedia este un Proiect Naţional, organizat în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, sub forma unui concurs enciclopedic care utilizează conţinutul materiilor pentru Bacalaureat în cadrul unei aplicaţii mobile şi web. Pentru a identifica cât mai bine profilul utilizatorului, aplicaţia îl va întreba pe fiecare utilizator în parte care se va loga, informaţii ce ţin de activitatea şcolară – ce îi place în prezent, ce i-ar plăcea (să studieze, să afle ca infromaţii, etc) – după care îl va testa pentru a confirma cele transmise.

 

Utilizatorii se vor juca şi vor socializa cu alţi elevi, urmând să fie evaluaţi în cadrul aplicaţiei, recompensaţi şi ghidaţi către evenimente cultural-educaţionale care să le fie de folos în activitate, universităţi şi angajatori.

 

De aceea, în încercarea de a realiza o platformă care să cuprindă informaţii cât mai complexe, în era tehnologică pe care o trăim, este nevoie de ajutorul cadrelor didactice din toată ţara, care obţin rezultate excepţionale la examenul de bacalaureat, aplicând metode pedagogice moderne şi eficiente, pentru a implementa în cel mai scurt timp aplicaţia Bacopedia, despre care suntem convinşi că va fi cu adevărat utilă elevilor.

 

Educaţia este foarte importantă pentru noi toţi. Şi doar prin educaţie putem forma generaţii valoroase de tineri profesionişti şi cetăţeni responsabili. Suntem convinşi că profesorii români vor fi deschişi la acest proiect şi vor răspunde în număr foarte mare la apelul nostru de a schimba paradigma învăţării şi de a ne adapta la vremurile pe care le trăim, acceptând astfel să facă parte din acest proces de transformare a educaţiei româneşti.

 

Procesul de selecţie a profesorilor care doresc să se implice în Proiectul “Profesor în Bacopedia”, se va desfăşura în perioada 05 octombrie – 08 noiembrie 2020.

 

  1. Prima etapă (05-18 octombrie 2020) este alocată înscrierii în formularul digital şi ataşarea în acest formular a CV-ului.

 

Formular: https://forms.gle/oCPnYjAAiz1DfdJL7

 

*Se pot înscrie cadrele didactice care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

 

  1. a) au desfăşurat activităţi de predare-învăţare-evaluare, în ultimii trei ani şcolari încheiaţi, în învăţământul liceal;

 

  1. b) au gradul didactic I, II sau titlul ştiinţific de doctor în specialitate;

 

  1. c) au experienţă de organizare şi participare la evaluări, în cadrul examenelor şi concursurilor naţionale/internaţionale.

 

  1. Ulterior, în etapa a II-a (19 octombrie – 01 noiembrie 2020), va avea loc verificarea formularelor şi a CV-urilor, etapă în care are loc selecţia unui număr de 26 de cadre didactice (câte două pentru fiecare materie eligibilă).

 

  1. În etapa a III-a (02-08 noiembrie 2020) cele 26 de cadre didactice selectate în etapa a doua intră în a doua fază de selecţie, care presupune transmiterea prin e-mail a câte 10 întrebari pe care le-ar pune în aplicaţia Bacopedia, în legatură cu materia pe care o predau.

 

Lista finală a cadrelor didactice care vor face parte din Proiectul “Profesor în Bacopedia” va fi anunţată până pe data de 16 noiembrie a.c. După anunţarea listei finale, cadrele didactice selectate vor avea o primă întâlnire online cu membri echipei de proiect – pentru detalii cu privire la activităţile pe care urmează să le desfăşoare în proiect.

 

Proiectul “Profesor în Bacopedia” se va desfăşura pe o perioadă de 10 luni şi presupune elaborare a aproximativ 100 de întrebări de tip grilă de către profesorii selectaţi. Întrebările vor fi introduse într-o aplicaţie de mobil ce va fi folosită de liceenii care se pregătesc de BAC, cu respectarea principiilor calităţii şi echităţii; susţinerea unui webinar de către “profesorii Bacopedia” dedicat altor cadre didactice – care să îmbunătăţească indirect implicarea şi motivaţia elevilor pentru a face performanţă şcolară; susţinerea unor cursuri on-line de 2 ore lunar, timp de 10 luni, pentru pregătirea elevilor la respectiva materie, care să implice activităţi non-formale de educaţie; realizarea unui raport de activitate/disciplină de învăţământ, cu evidenţierea aspectelor pozitive şi a celor care necesită îmbunătăţiri legate de întreg procesul membrilor echipei care organizează proiectul.

 

Calitatea de participant în Programul “Profesor în Bacopedia” presupune răspunderea profesională în ceea ce priveşte corectitudinea şi calitatea conţinutului furnizat şi al activităţii depuse.

 

Profesorii participanţi vor încheia un contract de voluntariat cu Asociaţia Nevoia de Educaţie, care va stipula drepturile şi obligaţiile fiecărei părţi.

 

În acelaşi timp, profesorii care desfăşoară activitate în acest program primesc o adeverinţă de participare valabilă pentru portofoliul personal cu orele desfăşurate în cadrul programului.

 

Proiectul Bacopedia este iniţiat de Asociaţia Nevoia de Educaţie, implementat de Asociaţia Nevoia de Educaţie în parteneriat cu Asociaţia PlaYouth, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

 

Adresa de e-mail pentru a solicita informaţii suplimentare este: profesor@bacopedia.ro

 

*** PlaYouth este asociaţia care aduce jocul, arta şi bucuria în educaţia şi dezvoltarea copiilor prin organizarea de activităţi educativ-creative, la care pot participa şi părinţii, într-un mediu primitor, călduros şi vesel. Organizăm ateliere, cursuri, evenimente şi petreceri pentru copiii, dar şi pentru copii şi părinţi. În ultima perioadă ne-am orientat şi către profesori, cărora le oferim experienţe de învăţare, pliate pe nevoile lor.

 

*** Asociaţia Nevoia de Educaţie

 

Suntem un ONG înfiinţat în 2016 care îşi propune să schimbe România în bine prin proiecte educaţionale şi culturale.

 

Suntem un grup de tineri. Tineri români care nu mai vor sau, mai bine zis, nu mai pot să stea pasivi pe lângă tot ce poate fi mai bun în România. Şi noi credem că drumul spre mai bine într-o ţară începe cu educaţia. Vrem să punem pe picioare o serie de proiecte ancorate în prezentul atât de digitalizat şi care vor face toată diferenţa în viitorul ţării nu foarte îndepărtat.

 

Toate eforturile asociaţiei sunt pentru identificarea, mobilizarea şi valorificarea resurselor necesare susţinerii sistemului şi activităţilor educative din diverse domenii, facilitarea accesului la educaţie tuturor celor interesaţi, organizarea periodică de evenimente educative din toate materiile şi cursuri de pregătire pentru examene.

 

Dezvoltarea şi coordonarea de proiecte de educare şi formare, cât şi organizarea de evenimente şi cursuri de pregătire pentru examene.

 

Echiparea cât mai multor şcoli şi licee din România cu echipamente IT pentru a facilita studiul digital.

 

Sprijinirea instituţiilor statului în vederea creşterii nivelului de educaţie.’

 

Camelia Sachetti

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *