Proiectele comune între România și Serbia

O delegație a camerei deputaților a efectuat recent o vizită oficială în Serbia. Dezvoltarea relațiilor bilaterale politice, economice, sociale, culturale au fost puncte comune în discuțiile celor două părți. Prioritare au fost subiectele în domeniul transporturilor și energiei.

Din delegație au făcut parte, giurgiuveanul Marian Mina, în calitate de vicepreşedinte al Comisiei pentru Transporturi şi Infrastructură din Camera Deputaţilor, împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, şi vicepreşedintele Comisiei pentru Apărare din Camera Deputaţilor, Eugen Bejinariu.

Acestia au discutat cu președintele Republicii, Alexandar Vučić, cu președintele Adunării Naționale ,Vladimir Orlić, și cu Radovan Arežina, președintele Grupului parlamentar de prietenie Serbia-România despre proiectele comune în mai multe domenii .

Discuţiile au vizat dezvoltarea relațiilor bilaterale politice, economice, sociale, culturale . Prioritare au fost subiectele comune în domeniul transporturilor, și energiei.În cadrul întâlnirii s-a discutat si despre deschiderea unei linii ferate care lege cele două țări, pentru ca în prezent nu există o asemenea posibilitate.

A fost o experiență tare frumoasă această întâlnire cu oficialii serbi. Dânșii au înțeles exact motivul pentru care ne dorim cât mai repede construirea acestei linii ferate . Conform statisticilor, în Serbia există oficial o comunitate de 440 români, dar în realitate, vă spun că sunt peste 3000 de români acolo. În acest sens, dorim să implementăm în școlile din Serbia, acolo unde exista și elevi din comunitatea română, predare în limba maternă. Chiar am găsit sprijin din partea unor profesori pentru atingerea acestui scop . Și tot în limba maternă am discutat despre facilitarea accesului la mijloacele mass-media precum si cel la serviciul religios Marian Mina, vicepreşedinte al Comisiei pentru Transporturi şi Infrastructură din Camera Deputaţilor.

De asemenea, în cadrul întâlnirii, delegația română si-a reafirmat sprijinul pentru integrarea Serbiei în Uniunea Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *