web analytics
Giurgiu-Tribune

“Punctul zero” şi redarea demnităţii de a fi giurgiuvean

Adrian Anghelescu şi Dumitru Beianu- primarul şi preşedintele, au depus ieri jurământul şi de astăzi s-au apucat de treabă. După alegeri locale decalate cu câteva luni şi după validări întârziate şi acestea aproape o lună, aleşii locali îşi încep un mandat mai scurt cu peste 4 luni, cu iarna la uşă. După priorităţi şi priorităţi vehiculate prin campanii electorale, una dintre priorităţi devine iarna- una care mai mereu ne-a luat prin surprindere.

Desigur, aşteptările sunt mari- fiecare aşteaptă câte ceva. Cei din politică vor posturi, giurgiuvenii vor linişte, curăţenie, locuri de muncă, certitudini.

Eu personal îmi vreau înapoi demnitatea de giurgiuvean. Una şifonată, înghesuită prin mine, prin cotloane ascunse, ca să nu o pierd definitiv. Aşa cum am pierdut, în ultima vreme, câte puţin din ea făcând dimineaţa primii paşi de acasă spre serviciu sau spre aiurea, printre cutii de bere, gunoaie, pungi, înjurături, claxoane şi cu privirea oprită peste trandafirii ofiliţi şi peste iarba dintre blocuri, mai înaltă decât copiii de grădiniţă. După aproape 25 de ani de la Revoluţie, cât am ţinut cu dinţii de mândria mea de a fi giurgiuvean, într-o seară aproape mi-am pierdut-o definitiv, călcând prin portul Giurgiu peste un covor de coji de seminţe, lătrat de câini, umilit de puştii cu BMW-uri şi motociclete fără site la eşapament, privind sec o Dunăre care mi s-a părut că a început să curgă numai pe la bulgari.

Ce poate însemna pentru giurgiuveni echipa Anghelescu – Beianu, primarul şi preşedintele? După fiecare rundă de alegeri locale care a produs schimbări la vârf, s-a spus că vine un nou început, vin speranţe, sunt de aşteptat certitudini. …Un fel de punct zero.

 De ce un punct zero? Ca şi cum, până acum, nimic nu s-ar fi făcut… Pentru că, dincolo de asfalt şi dale, de parcuri uscate şi piste de biciclete, de proiecte care nu se văd, acest punct zero poate fi o resetare a deziluziilor noastre, o gură de aer pe care singuri ne-o putem acorda. Redându-ne singuri curajul şi şansa de a o lua de la capăt, cu speranţele noastre şifonate, călcate în picioare dar acum puse la aerisit şi la îndreptat, cu tot.

Punctul zero poate începe şi de la a da un credit în alb celor doi şi echipelor lor. Înseamnă să avem răbdare şi încredere. Înseamnă să o luăm şi noi de la capăt, iarăşi, cu totul.

Desigur, apare întrebarea: mai merită una ca asta? Dar, de ce nu ne-am întreba: merităm una ca asta?… Numai noi ne putem da răspunsul, fiecare pentru fiecare, ca în cabina de vot.

Gelu BREBENEL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *