Reacția Direcției Agricole Giurgiu, la acuzațiile de fraudă din ”Programul usturoiul”

În urmă cu câteva zile, Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a dispus Corpului de Control să efectueze verificări amănunțite cu privire la procedura de accesare și atribuire a fondurilor pentru schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”. Măsura a venit  în urma acuzațiilor  de fraudă la acest program și verifică acordarea fondurilor în anul 2023, în judeţul Giurgiu.

Direcția Agricolă Giurgiu este acuzată, după cum s-a precizat în mai multe articole de presă, că legumicultorii încasează subvenții fără a planta măcar un fir de usturoi.

Oamenii spun că prin programele ”Tomata” și ”Usturoiul” se fură cel puțin 70% , în frunte cu cei de la Direcția Agricolă, iar comisiile nu ar măsura corect suprafețele de cultură. Mulți fermieri nici nu plantează usturoi, ci, doar încasează acea sumă de 3.000 euro.

Direcția Județeană pentru Agricultură Giurgiu e emis un comunicat de presă în care combate toate aceste acuzații, comunicat pe care îl redăm în întregime:

Având în vedere recentele apariții în spațiul public al unor afirmații menite să discrediteze imaginea Direcției pentru Agricultură Județeană Giurgiu, suntem în măsură să precizăm următoarele:
1. Conform HG 393/2023 privind Sprijinul de minimis pentru culturile de usturoi, termenul până la care pot fi depuse documentele în vederea verificării este 21 noiembrie 2023. Cu alte cuvinte, suntem în plin proces de primire a documentației, deci niciun beneficiar – sau potențial beneficiar – nu putea încasa vreun leu, decât după ce s-ar fi finalizat primirea documentelor, verificarea lor și vizita în teren!
2. În ceea ce privește situația prezentată la Colibași, în comuna amintită avem înregistrate trei persoane (doi bărbați și o femeie), niciuna încadrată în categoria „tânăr fermier”!
3. Până la această dată, avem depusă documentația de către unul dintre cei trei producători amintiți, acesta având, conform legii, doar o singură vizită de control
4. Vizitele de control (reveniri sau a doua vizită) sunt efectuate DOAR ca urmare a unei contestații depuse, în scris, la sediul nostru, în acest sens existând o prevedere legală.
5. În ceea ce privește verificările echipei de control, de la MADR, vor face obiectul unui raport ce va urma procedurile prevăzute de legislație.

Urmare a celor de mai sus, considerăm că materialele apărute în spațiul public (mass media sau site-uri de socializare) sunt simple discuții scoase din context, dezinformări menite a discredita activitatea Direcției pentru Agricultură a Județului Giurgiu, motiv pentru care am emis prezentul punct de vedere OFICIAL.” 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *