Regizorul Alexander Hausvater, la Giurgiu: ”Teatrul în România moare”

Marele regizor româno-canadian, Alexander Hausvater, a venit, azi, la Giurgiu, la invitația managerului Teatrului Tudor Vianu, Oana Maria Dragne.

Regizorul va poposi la Giurgiu 8 zile (16-24 septembrie) pentru a susține un workshop, structurat pe ateliere de lucru cu actori, care va culmina cu o sesiune finală, cu public, pe 24 septembrie.

Primul atelier s-a desfășurat în prezența actorilor Teatrului Tudor Vianu și a presei, într-o discuție liberă despre evoluția și involuția teatrului în România, despre rolul publicului și al actorului într-un spectacol de calitate, despre prezența, sau mai bine zis, absența tinerilor din sălile de spectacol și implicarea civică a oamenilor în viața de zi cu zi.

Alexandru Hausvater -regizor – ”De ce sunt aici? Sunt aici pentru că simt o datorie în fiacare an să fac ateliere cu actori în România și în afară, care, pentru o perioadă anumită poate să investigheze, să cerceteze, să se caute. Teatrul în România moare, ca în tot restul lumii. Singura șansă e noua generație, care va încerca să facă cu totul altceva. (…) Cred în aceste ateliere, iar la sfârșitul lor vom avea un spectacol în care vom demonstra că în 8 zile se poate face mult mai mult decât fac alții în 8 luni.”

Pentru teatrul și actorii giurgiuveni, prezența timp de 8 zile, la Giurgiu a marelui regizor Alexander Hausvater este mai mult decât un eveniment. Este o experiență, poate unică, de a petrece timp prețios alături de o personalitate a teatrului din România și din străinătate, cu o imensă experiență a scenei, din ale cărui învățăminte se pot construi acte culturare de mare calitate.

Alexander Hausvater a montat în toate teatrele din România și din afara țării peste 160 de spectacole, a obținut numeroase premii naționale și internaționale, este realizator de radioemisiuni dramatice, creații televizate și cinematografice, scenarist și scriitor, cu 15 cărți publicate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *