S.O.S. Turnul cu Ceas din Giurgiu

Câţiva activiști civici ce îşi doresc restaurarea  Turnului cu Ceas din Giurgiu (monument istoric), au avut azi o primă întâlnire pentru a trage un semnal de alarmă vizavi de faptul că atât monumentul cât şi clădirea ce îl înconjoară şi în care a funcţionat în urmă cu mai bine de doi ani o cafenea , se află în stare de degradare. Mai mult decât atât, acesta nu mai poate fi vizitat în interior.

Situat în Piața Unirii din Giurgiu, Turnul cu Ceas datează din sec. XVIII, din timpul ocupației otomane când  turcii au construit din piatră un foișor cu o înălțime de 22 de metri, pentru a putea supraveghea împrejurimile. Construcția a suferit câteva modificări și i s-a adăugat un ceasornic.

La sfârșitul anului 2005, Turnul a intrat în lucrări de reconsolidare  pană în  2007. Tot în 2005, consilierii locali de la acea vreme au votat concesionarea terenului din  jurul monumentului pe care a fost construită o cafenea.

Proiectul de hotarâre care a îngăduit acest spațiu împrejurul turnului prevedea totodată şi obligaţia liberului acces al vizitatorilor în turn, lucru care nu s-a mai întâmplat .

 Ieri, a fost înaintată primăriei oraşului o adresă prin care se solicită să fie luate măsurile legale pentru respectarea prevederilor contractuale, redarea accesului în Turnul Ceasornicului, iar spaţiul dimprejur să fie alocat muzeului, ori altcuiva care vrea și poate să facă ceva bun în acest sens. Astăzi, câţiva activişti civici au ieşit la o primbre în jurul monunentului pentru a atrage atenţia asupra importanţei şi valorii acestuia în urbe.

Mai este cerut  în acea adresă,

numărul şi data avizului Ministerului Culturii şi  Cultelor, pentru că oamenii vor să afle şi cine se face direct responsabil de sechestrarea acestui  monument istoric de valoare națională și universală.

În prezent, Turnul cu Ceas este simbolul orașului Giurgiu, acest monument fiind prezent și pe stema județului.

Camelia SACHETTI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *