SĂ-MI DAI SCRISORILE-NAPOI ŞI BANII PE GOGOŞI!

De când cu prezenta campanie electorală ( căreia i se zice  pre-electorală), a sporit, subit, numărul de inadecvări pe quadrat, pe minut de emisie, dar mai dihai pe decimetru pătrat de spaţiu electronic. Unele asemenea inadecvări sunt reale grozăvii, altele stârnesc râsul iar cele mai multe dintre ele te pun pe gânduri.

Bunăoară, a apărut  tendinţa de a-ţi cere scuze înainte şi după a critica. Oraşul e mic, ne întâlnim pe stradă, la rând la pâine, la un ceai, aşa că e mai bine să ne lăsăm o mică fereastră deschisă, înainte de a trânti uşa în nas.   “Îmi pare rău, ştiţi cât vă stimez, dar totuşi” … “Întotdeauna v-am apreciat, ştiţi părerea mea despre dvs., dar”…  “ Cu tot respectul pentru un om valoros ca dvs,  trebuie totuşi neapărat să spunem adevărul, aşa că”…  După care urmează bălăcăreala, iar la final scuzele gen “Sper că nu voi fi înţeles greşit, ştiţi că vă stimez” etc.

Cu ceva ani buni în urmă, am avut o întâlnire interesantă cu o mătuşă, al cărei nepot era de vârsta fiului meu. Ce-ţi mai face băiatul?- întreabă mătuşica. Bine-zic. Şi-al nostru la fel!- zice ea.  …Merge la grădiniţă- zic. Şi-al nostru la fel, zice.  Da’ al vostru e cuminte?- mai întreabă mătuşica. Nu prea, îndrăznesc să zic, intuind replica următoare:  Şi-al nostru la fel! …Nu-l dăm de 6 ani la şcoală. Nici noi pe-al nostru! …Noroc că e sănătos, chiar dacă e mai neastâmpărat!  …Şi-al nostru la fel…

Revin la Campania pre-electorală, care e mai cu moţ decât în exemplul meu cu mătuşica: al nostru nu e niciodată la fel, e mai cu moţ! Mereu!  …E cel mai bun, cel mai cinstit, cel mai bine intenţionat, mai plin de proiecte, mai cu gândul la cetăţean … Al vostru!?  Vai de mama lui, un hoţ, un corupt, un traseist, un … ş.a.m.d.

Dar, cel mai simpatic  este şmenul cu sondajul. Fiţi atenţi! Se ia un site şi un aşazis ziarist, care, ce să facem!, are şi el ziar şi deci are şi un candidat. Că, dacă ai site şi nu ai candidat, eşti de-a dreptul suspect!  … Aşa că, sus, în dreapta paginii, e implementat sondajul:  “Dacă mâine ar fi alegerile, pe cine aţi vota ca primar al municipiului? Pe al nostru, pe x sau pe y? ”   …Şi, culmea, cum dracu’ se face, da’ numai al lor o să iasă primar, comform  sondajului din dreapta sus!

Nu e de mirare nici migraţia jurnaliştilor dintr-o grădină în alta,  deşi se vorbeşte numai de traseismul politicienilor. Ne supărăm acum, pentru ca să ne împăcăm, bucuroşi, la toamnă.    …. Acu’, să-mi dai scrisorile-napoi şi banii pe cartofi prăjiţi! M-am supărat! …La toamnă, mai vedem noi, că se fac cărţile iar.

Gelu BREBENEL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *