Salariul minim plus bonuri de masă, prea puțin pentru tinerii calificați în nimic

Ca să fie clar, de la început, cine termină un liceu teoretic și nu urmează o facultate este calificat în nimic.

În Giurgiu sunt sute de tineri în această situație. Mulți stau, încă, pe banii părinților, prea orgolioși să își caute un loc de muncă. 

” Cum adică să vând la magazin sau să lucrez pe la nu știu ce firmă, ca necalificat?”

” Cât e salariu? A, minim pe economie și bonuri de masă? 8 ore/zi? Nu, mersi, mai bine stau acasă.”

Nu este un dialog imaginar, ci sunt principalele întrebări ale necalificaților când dau peste vreun anunț de angajare pe rețelele sociale sau direct, față în față cu angajatorul.

De la ce ne-am luat?

La KFC-ul din Giurgiu, la Sinsay, pe la Shop&Go-uri și alte magazine se fac angajări, periodic. De pildă, la KFC, se cer minim zace clase, se oferă 2.200 lei în mână plus bonuri de masă, 8 ore/zi. 

La Sinsay, cam la fel. În ambele cazuri angajații se schimbă ca ciorapii (n.r. vorbă din popor), iar motivele sunt greu de înțeles pentru noi, dar și pentru angajatori.

Deși salariile se dau la timp, cei care vin să se angajeze, în special tineri, nu stau nicio lună și pleacă 

La o discuție cu unul dintre angajați, căruia îi place munca, explicațiile tinerilor care nu rezistă mai mult de o săptămână-două sunt halucinante: ”nu pot să mă trezesc atât de devreme, e prea lung programul, e prea mic salariul” și altele asemenea.

A devenit, oare, o rușine să muncești?

Adevărat. În Giurgiu nu sunt foarte multe oferte de muncă, însă și acelea care sunt se ocupă foarte greu sau deloc. Și aici ne referim strict la locurile de  muncă la care nu e nevoie de calificare. Forță de muncă este din belșug, însă, deși mulți nu știu să facă nimic și nici nu intenționează să se califice în ceva, au pretenții la salarii mari, la program lejer și dacă se poate mașină la scară.

Știți poveștile multor oameni de succes care încep cu …”am pornit de la zero, nu aveam nimic, am muncit mult…”? Nu poți ajunge să pretinzi prea mult dacă nu capeți experiență, în timp, cu modestie și multă muncă.

”Liber nu e decât omul ce trăiește din munca productivă a mâinilor sale. Numai acela e în stare de a proba binele unde-l vede și munca temeinică.” – Mihai Eminescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *