Miercuri, 28 februarie, la Ateneul „Nicolae Bălănescu” din municipiul Giurgiu, ora 14.30 va avea loc dezbaterea regională – Giurgiu cu tema „Sănătatea Femeii. Abordări şi propuneri de politică publică”, care îşi propune să găsească soluții şi să genereze idei de #politici_publice care să poată fi promovate, pentru a veni în sprijinul femeilor .La eveniment vor participa reprezentanți ai Parlamentului României, ai autorităților publice locale.
„Iniţiativa pentru sănătatea femeii” reprezintă o platformă de generare de idei pentru îmbunătăţirea sănătăţii femeii.
Prin intermediul acestui proiect, vor fi dezbătute politici de îmbunătăţire a sănătăţii femeii, din perspectiva impactului economic în piaţa muncii, dar şi cel social(familie, comunitate, aparţinători minori) şi sănătate(cu accent pe patologia cancerelor la femei).
Cristina Elena Dinu ambasador politic al acestui proiect, împreună cu OFSD Giurgiu, lansează tuturor persoaneleor interesate invitația de a participa la acest eveniment-dezbatere
“Este foarte clar că avem nevoie de soluții: prevenție pentru acele boli care pot fi prevenibile. Am militat cu succes pentru promovarea unor acte normative care să asigure compensarea vaccinurilor astfel încât, de exemplu, vaccinarea anti-HPV să fie implementată cu succes în rândul femeilor și să contribuie în mod real la scăderea incidenței cancerului de col uterin. Începând cu data de 1 decembrie, vom avea acces la compensarea acestui tip de vaccin cu 100% pentru fetele și băieții de până la 18 ani și cu 50% pentru femeile cu vârste între 19 și 45 de ani. Programele de screening sunt, de asemenea, instrumente deosebit de utile în accesul la diagnosticare rapidă și în stadii timpurii ale bolilor”, a precizat Dr. Elena Cristina Dinu, deputat, Vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie.
Principalele teme abordate vor fi ;
-Factorii principali care afectează sănătatea femeii
-Impactul societal ( social și financiar ) al afectării sănătății femeii
-Importanța diagnosticării rapide și a tratamentului pentru asigurarea reinserției profesionale
-Ce poate fi îmbunătățit și cum? Soluții publice de suport pentru sănătatea femeilor
-Sinteza acțiunilor propuse și pașii următori
La eveniment vor participa reprezentanți ai Parlamentului României, ai autorităților publice locale , ai mediului politic, de business, societate civilă, media și experți independenți.
România este țara cu cea mai ridicată mortalitate prematură prin cancer de sân și cancer cervical din Europa:
-Cancerul mamar este cel mai frecvent cancer în România și reprezintă 1 din 4 tipuri de cancer diagnosticate în rândul femeilor;
-Cancerul de col uterin este a doua cea mai frecventă cauză de deces la femei după cancerul de sân;
-România are cea mai ridicată mortalitate prematură prin cancer de sân și cancer cervical din Europa;
-1 din 2 bolnavi de cancer din România este de vârstă activă (mai puțin de 65 de ani);
-1 din 3 angajați din România se confruntă cu efecte grave ale sărăciei legate de un potențial diagnostic de cancer;
-9 din 10 persoane din România sunt vulnerabile financiar în cazul unui diagnostic de cancer;
-49% din investigații și tratament complementar pentru cancer nu sunt acoperite de asigurare.
Aceste date ne demonstrează că femeile din România rămân o categorie vulnerabilă în ceea ce privește riscurile de sănătate, cu un impact semnificativ asupra societății. Pentru a îmbunătăți această stare de fapt, este nevoie de politici publice în domeniul sănătății, care să vizeze o gamă largă de aspecte care țin de domeniul medical, economic, piața muncii, servicii sociale și educație.
Vă încurajăm, de asemenea să diseminați informația și către alte doamne intrresate de proiect.