web analytics
Giurgiu-Tribune

Schimbări majore pentru calcularea pensiilor

De la 1 ianuarie 2021, vor exista două feluri de pensii minime, cea clasică și pensia minimă de urmaș. În ceea ce privește pensia minimă, acesta se vas calcula în funcție de doi indicatori, respectiv salariul minim brut pe economie și stagiul de cotizare.

Așadar, pensia minimă garantată nu se va mai acorda în sumă fixă ci se va acorda în funcție de salariul minim brut.  Minimumul va fi de 45% iar maximumul de 75% din valoare salariului minim brut în plată.

Diferența de 30% dintre cele două este dată de diferența dintre stagiul minim și stagiul realizat de către solicitant. De exemplu, dat fiindcă salariul minim brut la ora actuală este de 2230 lei, valorile pensiilor minime va fi între 1004 lei și 1773 de lei.  Indiferent de numărul urmașilor dacă valoarea calculată a pensiei de urmaș este mai mică de 35% din salariul minim brut pe țară aflat în plată, pensia de urmaș va fi stabilită la 35% din salariul minim brut pe țară.

Astfel pensia minimă în cazul celor care primesc pensie de urmaș va fi de  781 lei. Însă, în acest caz conform articolului 157 din legea 127/2019 se va păstra în plată pensia aflată în plată adică de 800 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *