web analytics
Giurgiu-Tribune

Serviciile medicale pot fi acordate de la distanță prin Telemedicina

Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care reglementează posibilitatea furnizării serviciilor medicale la distanță, prin telemedicină, de către toți profesioniștii din domeniul sănătății.

 

Serviciile care pot fi furnizate si prin telemedicină sunt: a) teleconsultația; b) teleexpertiza; c) teleasistenţa; d) teleradiologia; e) telepatologia; f) telemonitorizarea.

 

Beneficiarii telemedicinei sunt pacienții care pot avea acces mai rapid la actul medical.

 

Totodată, serviciile de tipul teleradiologiei și al teleconsultațiilor pot contribui la scurtarea listelor de așteptare, pot optimiza utilizarea resurselor și pot ajuta la creșterea productivității, ceea ce duce, în final, atat la îmbunătăţirea asistenţei medicale, cat şi la o eficienţă sporită a sistemului sanitar din Romania, beneficii cu atat mai importante si mai necesare in contextul actual determinat de pandemia generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

 

De asemenea, telemedicina (furnizarea de la distanță a serviciilor medicale) poate contribui la limitarea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 deoarce se pot limita deplasările şi interacţiunile interumane directe, fără limitarea accesului pacienților la asistența medicală necesară

 

În termen de 45 de zile de la elaborare, Ministerul Sănătății va elabora normele metodologice generale de punere în aplicare a ordonanței, care vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului, act normativ care va cuprinde:

 

  1. a) specialităţile medicale şi lista serviciilor care fac obiectul serviciilor de telemedicină;

 

  1. b) condiţiile de organizare şi funcţionare a telemedicinei, pentru fiecare tip de serviciu de telemedicină;

 

  1. c) responsabilitatea stabilirii calităţii serviciului de telemedicina si a verificarii respectării ei;

 

  1. d) modalitatea de acordare a serviciilor de telemedicină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *