Cine mai știe de șezători, cine a pomenit de la părinți ori bunici despre ele ? Erau o modalitate de socializare , de Îmbinare a activităților utile cu cele culinare , de învătare a unor meșteșuguri, de povești, si de colinde .
ȘEZĂTOAREA – tradiție milenară păstrată de-a lungul timpului, în special în zonele rurale se dorește reînviată, reformulată și redecorată.
Esența datinilor din străbuni este perpetuată și astăzi, în forme tot mai variate și inovatoare, care au menirea de a evidenția și mai pregnant autenticitatea tradițiilor populare românești.
În cadrul parteneriatului educațional încheiat Școlii Gimnaziale nr. 1 Stănești, director prof. Marilena Cocean și Biblioteca Județeană „I.A. Bassarabescu” Giurgiu, manager Daniela Bardan s-a desfășurat acest eveniment. Nu au lipsit cadourile pentru cei mici oferite de însuși Moș Crăciun, cu sprijinul primarului comunei Stănești, Dănuț-Petrișor Mitrea.
Momente muzicale deosebite au fost oferite de Georgeta Vasile Măsură, cunoscuta interpretă giurgiuveană de muzică populară. Vedetele incontestabile ale acestui minunat spectacol au fost copilașii îmbrăcați în costume tradiționale, rupte parcă din poveștile spuse la gura sobei, care au stârnit aplauzele tuturor pe ritmurile românești precum Ciuleandra și neobosita horă, în care s-au rotit nu doar dansatorii, ci, odată cu ei, și datinile din străbuni, sub privirea atentă a bunicilor care au retrăit astfel clipe din tinerețea de demult. Cadrele didactice au dovedit cât de mult contează pasiunea și dragostea pentru copii, pentru educație, tradiție și cultură, un efort cumulat care a fost răsplătit din plin cu ropote de aplauze și recunoștință.
Sursa foto ; Biblioteca Județeană „I.A. Bassarabescu” Giurgiu