Sfânta cuvioasă Parascheva este una dintre cele mai îndrăgite sfinte de la noi în țară. Aceasta este prăznuită în fiecare an pe data de 14 octombrie. În această zi sfântă, sute de mii de pelerini se îndreaptă spre Iași, la Catedrala mitropolitană unde se află moaștele Sfintei. Anul acesta însă pelerinajul a fost anulat de autorități în contextul pandemiei cu Coronavirus.
Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit în prima jumătate a veacului al XI-lea. Prima învățătură despre viața Sfintei se regăsește în “Cartea românească de învățătură” a mitropolitului Varlaam al Moldovei, Iași, 1643.
Moaștele Cuvioasei Parascheva se află la Iași de mai bine de 370 de ani. Acestea au fost aduse de domnitorul Vasile Lupu, iar la început au fost așezate în Biserica Trei Ierarhi. În anul 1888, după slujba de vecernie, în urma unui incendiu, lăcașul a fost mistuit, dar nu și moaștele. Atunci a fost momentul când moaștele Sf. Parascheva au fost mutate în Catedrala Mitropolitană.
Despre moaștele Sf. Parascheva se spune că au puteri miraculoase, deoarece Cuvioasa a fost cunoscută ca fiind protectoarea celor care se confruntă cu probleme grave, dar și a oamenilor care nu-și găsesc liniștea sufletească.
De ziua Sfintei Parascheva nu este bine să faci treburi în gospodărie și nici să coși. Se spune că dacă o vei face, vei avea mari dureri de cap și de ochi. Femeile nu au voie să toarcă și să coasă, iar în cazul în care o vor face o să le iasă negi pe mâini. Nici bărbații nu au voie să muncească în această zi. În cazul în care muncesc, casa le va fi lovită de trăsnet și peste ea o să cadă grindă. De Sf. Parascheva nu este bine să mănânci nuci, castraveți și poame care sunt în formă de cruce. În această zi, nu se mănâncă fructe închise la culoare și nici pepene roșu, deoarece ele amintesc de sacrificiul martiric.
Alexandra Buzică