Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit în fiecare an în 30 noiembrie. A fost unul dintre apostolii lui Iisus din Nazaret și fratele lui Simon Petru. Ar fi fost mai întâi ucenicul lui Ioan Botezătorul, care i-ar fi recomandat să il urmeze pe Iisus, potrivit Evangheliei după Ioan. Românii au avut, de-a lungul timpului, numeroase tradiții asociate cu această sărbătoare, iar unele dintre ele încă se păstrează în anumite zone ale țării noastre.
Noaptea de Sfântul Andrei este un fel de Halloween al românilor pentru că, potrivit superstițiilor, este noaptea în care spiritele ies în lume, lupii vorbesc cu grai omenesc, iar oamenii se pot apăra de rele punând usturoi la geamurile casei.
Mai mult, se spune că oamenii care sunt atacați de lupi în această noapte se transformă în varcolaci.
Românii pun usturoi și la grajdurile animalelor și le fac copiilor semnul crucii pe mâini cu usturoi. În plus, se ung cu usturoi și pragurile casei, ușile, geamurile, și toate locurile prin care spiritele rele ar putea pătrunde în casă.
Este noaptea în care se consideră ca ies și strigoii, ființe cu suflete pedepsite fie pentru ca au dus o viață nepotrivită, fie oameni ai căror viața a fost curmată prin violență
La miezul nopții, fetele nemăritate întorc un ulcior de lut cu gura în jos și pun pe fundul vasului trei carbuni incinși. Mai apoi, rostesc o incantație pentru a cuceri inima bărbatului cu care vor să se mărite.
Gospodarii obișnuiesc ca de Sfântul Andrei să pună grâu la încolțit pentru a afla cum va fi recolta de anul viitor, dar și cât de prosperă va fi casa și familia lui în anul ce vine.
Se spune și că această noapte magică poate prevesti cum va fi iarna. Dacă cerul este senin, iarna va fi blândă, iar, în caz contrar, va fi aprigă.
Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida Galileia, pe țârmul Lacului Ghenizaret. Numele de Andrei este asociat de romani cu lupii, fiind cunoscut si drept “Apostolul Lupilor”. Legendele spun ca aceste animale salbatice au fost alaturi de faci la caderea Sarmizegetusei si ca Apostolul Andrei ar fi fost vegheat de capetenia lupilor prin Dobrogea, spre pestera in care s-a adapostit.