web analytics
Giurgiu-Tribune

Sfântul Dumitru, tradiții și superstiții

 

Sfantul Mare Mucenic Dimitre Izvoratorul de Mir, sau Sfantul Dumitru, este sarbatorit, luni, 26 octombrie de ortodocși si catolici.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie s-a născut în a doua jumatate a secolului III, în Tesalonic și a suferit martiriul pentru credinta sa în Hristos, în anul 303. Ulterior pe mormântul sau s-a intenționat ridicarea unei biserici, descoperindu-se moaștele sale, care izvorau mir bine mirositor, mireasma acestuia răsfirându-se în întreg orasul. Pentru acest motiv sfântul Dimitrie este denumit de atunci Izvorator de Mir.

Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, majoritatea femeilor care îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Dimitrie, poartă numele de Dumitra (31.838), Dumitriţa (6.333) sau Miţa (4.038).

Dintre bărbaţii care îşi sărbătoresc onomastica la această dată, 270.744 poartă numele Dumitru, 8.287 Mitică, alţi 5.384 – Dimitrie.

superstițiilor populare, există credinţa că, în ziua de Sfântul Dumitru, căldura intră în pământ şi gerul începe să-şi arate colţii.

De Sfântul Dumitru nu ai voie să folosești pieptănul, în caz contrar, vei atrage necazuri și primejdii

În Bucovina, tradiția spune că cine seamănă usturoiul după ziua de Sfântul Dumitru va avea anul viitor parte numai de pagubă

Cine are datorii ar trebui să le plătească până la Sfântul Dumitru pentru a-i merge bine tot anul viitor

Femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci. În anumite zone ale țării, pentru sufletul celor morți, se împarte grâu fiert în lapte și colivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *