SFÂNTUL NECTARIE – sărbătorit la mănăstirea “Buna Vestire” din oraşul Bolintin

Reportaj şi galerie foto de Emil Pălăngean


Mănăstirea Buna Vestire din orașul Bolintin și-a sărbătorit sâmbătă, 9 noiembrie 2019, unul dintre ocrotitori, pe Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina. Cu această ocazie, pelerinii prezenți s-au putut ruga și închina la fragmentul din moaștele sale așezat spre închinare într-un baldachin în biserica așezământului monahal, precum și la moastele Sf. Ierarh Ioan Maximovici aduse de la Mănăstirea Sf. Ioan Rusul din localitatea Slobozia, Giurgiu.



Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte: Părintele Vicar Arhim. Teodor Șerban, Părintele George Bota din Mitropolia Ardealului, Protopopiatul Bran-Zărnești, precum și Părintele Stuparu Emanuel Ioan, protoiereu al Protopopiatului Bolintin.

Manifestările închinate ocrotitorului mănăstirii giurgiuvene au debutat încă de aseara cu slujba privegherii și a Tainei Sfântului Maslu.



Astăzi, în cadrul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul eparhiei noastre a hirotonit preot pe ierodiaconul Paisie, pe seama Mănăstirii Sf. Ioan Rusul, Slobozia.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre viețuirea aleasă a Sfântului Ierarh Nectarie al Pentapolei, care a trăit ca un înger în trup, iubind neîncetata rugăciune, tăcerea, smerenia, postul și milostenia.



„Acest mare trăitor al secolului XX a fost unul dintre cei mai mari teologi ai Ortodoxiei, cu un nivel de pregătire academică de excepție și cu o râvnă sfântă pentru propovăduire credinței celei adevărate, prin fapte și trăire încă din tinerețe. A tras pe mulți la Hristos, revărsând în jurul lui pacea, bucuria și lumina cea necreată a Duhului Sfânt, prin care mângâia și odihnea pe toți cei care veneau la chilia lui”, a arătat Preasfintia Sa.



De asemenea, Preasfinția Sa a arătat că Sfântul Ierarh Nectarie îi ajută pe toți cei care îi cer ajutorul.



Sfântul Nectarie este cunoscut în toată lumea ortodoxă și dincolo de ea. Sunt mii de mărturii ale oamenilor care s-au vindecat prin mijlocirea Sfântului Nectarie. În toate țările ortodoxe aproape an de an apare o carte care prezintă noile minuni pe care Sfântul Nectarie binevoiește să le facă asupra celor care îi cer ajutorul. Sunt printre noi multe persoane care au cunoscut puterea făcătoare de minuni a Sfântului Ierarh Nectarie, a evidențiat ierarhul.



Cu prilejul hramului, PS Ambrozie a oferit Părintelui Paisie, hirotonit astăzi, un frumos veșmânt, iar tuturor preoților slujitori câte o bederniță.

La final, toți cei prezenți au primit din partea Ierarhului lor, ultimul număr al revistei “Familia Ortodoxă” și iconițe cu chipul Sf. Nectarie de Eghina. după care au luat parte la agapa frățească oferită de obștea mănăstirii cu prilejul hramului. 



După momentul solem al Sfintei Liturghii, în Centrul cultural-pastoral Dimitrie Bolintineanu al Mănăstirii Buna Vestire – Bolintin au debutat lucrările conferintei de toamnă care a reunit preoții din Protopopiatul Bolintin. 


În cadrul conferintei, prezidate de Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie, au fost tratate mai multe teme care au fost în acord cu tematica „Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și An comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română’’. 
Totodată, au fost aduse în discuţie şi diverse probleme curente ale activităţii pastoral-misionare şi administrative cu care se confruntă parohiile din cuprinsul protopopiatului Bolintin, insistându-se asupra continuării activităţii administrativ-gospodăreşti, social filantropice şi culturale la nivelul fiecărei parohii precum si a activitatilor si actiunilor cu tinerii din parohii. Au fost prezentate, de asemenea, noi aparitii editoriale ale editurii eparhiale si altor edituri..


În continuare, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, s-a vernisat o expozitie cu documente și fotografii vechi , de la începutul secolului XX, din episcopia giurgiului.



***

Menționată între vechile așezări ridicate prin osteneala unor îmbunătățiți ai vieții duhovnicești, Mănăstirea Buna Vestire de la Bolintin face parte din salba minunată de vetre ale Ortodoxiei românești, care, prin rostul lor de veacuri, și-au înscris numele pe coordonatele ce prospectau destinul măreț al neamului pe glia moștenită și păstrată cu sfințenie în nesfârșite generații.

Rădăcinile așezării merg adânc în istorie, secolul al XIV-lea fiind considerat ca început al existenței vechii vetre monahale, anul acesta împlinindu-se 582 de ani de atestare documentară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *