Sistemul de irigații, în atenția Guvernului. Giurgiu, pe lista de priorități

Sistemele de irigații din România devin o prioritate pentru Guvernul Nicolae Ciucă.
În ședința de Guvern de miercuri, 3 august, a fost aprobată lista cu amenajările de irigaţii pentru care se va reacorda caracterul de utilitate publică.
Sunt vizate 155 de amenajări cărora le va fi reacordat statutul de utilitate publică, printre acestea și județul Giurgiu: Giurgiu-Răzmirești, Terasa Mihai Bravu, Argeș km 23 și Gostinu – Greaca – Argeș. Aceste obiective vor fi supuse reabilitării, la fel cum se va întâmpla cu canalul Siret-Bărăgan.
De asemenea, Guvernul a aprobat și lista amenajărilor de desecare și drenaj care se supun reabilitării, din zona județului Giurgiu fiind incluse amenajările de la Gostinu – Greaca -Argeș, Malu Roșu – Gostinu și Vedea – Pietroșani.
Programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii va beneficia, până în 2027, de 1,5 miliarde de euro, fonduri alocate de la bugetul naţional. Obiectivul Guvernului este ca, de la 1,8 milioane de hectare suprafaţă irigată, să se ajungă la 2,6 milioane de hectare irigate în ţara noastră.
Modificarea perioadei de implementare a programului naţional de irigaţii până la sfârşitul anului 2027 va fi complementară programării din Planul naţional strategic, urmând să fie sprijinite investiţiile şi în infrastructura secundară de irigaţii, dar şi investiţiile în sistemele de irigaţii la nivelul fermei, cu 500 de milioane de euro din bani europeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *