Strada Gării, din orașul care cere în refren “curajul vieții”

Strada Gării din Giurgiu, raiul comercianților și una dintre cele mai sufocate artere  din oraș, a fost închisă circulației rutiere în urmă cu  aproximativ 10 ani.

Cocheta și nostalgica stradă pietonală, numită în continuare “Strada Gării”, nu mai ducea puhoaie de oameni  către “Gara Giurgiu”  de când podul de la Gradiștea, ce lega feroviar de capitală micul orășel provincial, s-a prabușit  și nici principala punte comercială nu mai avea să fie. A rămas însă pe veci îndemnul lui Gabriel Dorobanțu , pe muzica celebrului compozitor giurgiuvean, Dumitru Lupu ” Hai, vino iar în gara noastră micăăăăăă…” , pentru ca la ea se referea în cantec,  cerând  în refren ” curajul vieții”.

Astăzi , strada Garii se pregateste de o nouă încercare în istoria sa –  va fi din nou  deschisă circulației rutiere, cu măsuri speciale luate în acest sens de autorităti.

Scepticii , cei care au oftat dupa ceasornicaria veche, după magazinele  de plăpumi si de materiale textile ,  cofetaria Lira, ori lustragiii “profesionisti”, iar mai apoi după magazinele reorientate către cerintele moderne,   spun că  Strada Gării nu își va mai recupera niciodată rolul suprem în arta comerțului, odată cu  apariția noilor mari centre comerciale, si, mai nou, cu obișnuința comerțului on-line .

Optimiștii, mulți dintre ei oameni cu afaceri pe această pietonală,  ori nostalgicii incurabili. sunt de părere că o variantă autohtonă , competitivă, ar resuscita-o în acest sens.

Ceilalți, care se mai odihneau  pe “bancile lui Iliescu ” , își dau cu palma peste frunte zicând probabil cum l-am auzit eu ieri pe un taximetrist ” ce face unul, strică altul! Acum au arat în pierte  !”

Ce vremuri se vor naște pe strada asternută între C.E.C. și intersectia care duce către Policlinică, nici statuia de “la Căprioara” ( de la redresare) , nu ne poate spune , căci nedumerirea ei cea mare este daca a avut  sau nu o tolbă cu săgeți,  ori nu  face obiectul nostru , al celora cu griji mărunte, pândiți la colț de schimbări și mai mari , de vremuri si mai ….(continuați voi în gând cum credeți că vor fi)!

Camelia SACHETTI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *