Pare greu de crezut, dar conform unui studiu al OMS si FAO , se pare ca cele mai periculoase creaturi de pe pamant pentru om (cele care anual ucid cei mai multi oameni) nu sunt nici rechinii, nici crocodilii si nici serpii, ci … TANTARII. Da, da, ati citit bine: TANTARII.
Conform studiului citat, anual, tantarilor le cad victime 725.000 de oameni la nivel global. Evident, nu tantarul in sine e criminalul, ci bolile pe care acesta le transmite prin intepatura sa, cea mai letala fiind malaria.
De aceea, pentru a putea dezvolta o strategie adecvata de aparare, trebuie mai intai sa ne cunoastem bine inamicul.
Ce boli pot transmite tantarii?
Exista multe specii diferite de tantari. Unii dintre acestia inteapa ziua, iar altii noaptea. Prin intepatura lor, tantarii pot transmite de la o persoana la alta, o serie de boli infectioase, cele mai comune fiind malaria, febra galbena, denga, virusul West Nile si diferite forme de encefalite. Desigur, majoritatea acestor boli apar in zonele tropicale si subtropicale, insa au fost si cazuri semnalate in Romania.
Astfel, in 1996, conform unui raport ANSVSA, Romania s-a confruntat cu cea mai mare epidemie de meningita din Europa cauzata de virusul West Nile, fiind raportate peste 393 de cazuri cu infectie, si 17 decese.
De asemena, la inceputul acestei luni, un barbat intors recent din Nigeria a fost suspectat de Ebola. Testele au infirmat insa, barbatul suferind de malarie, nu de febra hemoragica, aceasta fiind o boala tropicala, provocata de intepatura anumitor tipuri de tantar Anofel.
De unde apar si cum se dezvolta tantarii?
Tantarii au nevoie de un mediu umed pentru a se dezvolta, larvele traind in apa statatoare si hranindu-se cu microorganisme si materie organica.
De aceea, orice recipient sau zona care retine apa pentru cateva zile la rand poate fi o sursa pentru dezvoltarea populatiei de tantari. Desi tantarii pot zbura destul de departe de locul de reproducere in cautarea unei surse de sange, e foarte probabil ca vampirii ce ne ataca sa fie “crescuti” chiar in curtea sau gradina noastra.
Incalzirea globala, la care din pacate asistam, influenteaza dezvoltarea populatiilor de tantari, ca urmare a temperaturilor in crestere ce favorizeaza extinderea habitatului acestora.
De ce inteapa tantarii?
Contrar asteptarilor, vampirii intepatori sunt femele, doar femela adulta inteapa hranindu-se cu sange, adultii masculi fiind “vegetarieni”, acestia hranindu-se cu nectarul florilor. Sangele reprezinta pentru femela tantar adulta o sursa de proteine, indispensabila pentru reproducere.
Cum identifica tantarii prada?
Tantarii au in dotare un sistem complex de senzori ce ii ajuta la orientare si identificarea ”donatorului de sange”, respectiv a omului sau animalelor gazda. Cei mai importanti sunt: caldura, umiditatea, bioxidul de carbon (CO2), precum si diverse substante chimice pe care pielea omului le excreta. Peste 500 de compusi volatili sunt evaporati de pielea noastra, o parte dintre acestia precum aminoacizii, amoniacul, acidul lactic, fiind detectabili de catre micii vampiri, tantarii, cu ajutorul unor mici antene.
Copiii si femeile gravide, cei mai expusi in fata tantarilor
Avand pielea si vasele de sange mai subtiri, deci mai usor de patruns, copii sunt tinte ideale pentru tantari. In plus, copiii suporta mai greu intepaturile tantarilor si mancarimea cauzata de acestea si exista deci riscul, datorita scarpinarii excesive, de a-si cauza rani ce pot conduce la infectii.
De asemenea, conform studiilor, se pare ca femeile gravide sunt de doua ori mai predispuse la muscatura tantarilor. Pe durata sarcinii, femeile au o temperatura a corpului mai ridicata, tantarii fiind atrasi mai mult de cei cu o temperatura ridicata. De asemenea, femeile gravide transpira mai mult si de asemenea elibereaza mai mult bioxid de carbon, ceea ce le face mai atractive pentru tantari.
In plus, pe durata sarcinii, mirosul piellii femeii gravide se poate schimba brusc datorita schimbarilor hormonale, ceea ce poate determina un miros mai dulceag al pielii, ce atrage tantarii.