De profesie somelier, căsătorit cu o giurgiuveancă din Călugăreni, Mihai Ciucur, pasionat și de istorie, membru al unui grup de arheologi amatori, a descoperit weekend-ul trecut, la Stoenești, un tezaur numismatic format din 47 de monede datând din secolul XVIII.
S-a întâmplat duminică, când, împreună cu familia și având în dotare un detector de metale, a găsit pe un deal plin de gunoaie din localitatea Stoenești monede din argint și billon, emisiuni ale Imperiului Otoman și Republicii Ragusa. Au fost anunțate autoritățile și conducerea Muzeului Județean Giurgiu, Gabriel Dumitru, instituție care a și ajuns de altfel în posesia monedelor prețioase.
Potrivit muzeografului Emil Păunescu, Tezaurul de la Stoenești provine din soldele oșteșești, într-o vreme în care războiul era similar cu cel din Ucraina, de azi, de pe vreamea lui Mustafa al II-lea și Selim al II-lea.
”Este o bucurie că cineva a înțeles valoarea istorică a descoperirii, mult mai importantă decât valoarea intrinsecă a monedelor.” – a menționat Emil Păunescu.
Chiar dacă, deocamdată, nu s-a efectuat o evaluare exactă a tezaurului descoperit la Stoenești, se estimează totuși că ar ar valora 1.500-2.000 de euro.
Potrivit legii, cel care le-a descoperit ar fi îndreptățit să primească circa 30% din valoarea comorii, însă Mihai Ciucur nu este interesat de o recompensă în bani, ci de faptul ca ceea ce găsește să se regăsească în muzeele din României.
Sunt mândru. Sunt giurgiuvean. Bravo!