Un ponton din portul Giurgiu – grav avariat . Se lucreaza pentru ca dana ocupata sa redevina operationala

Confirmand parca proverbul “buturuga mica, rastoarna carul mare”, un ponton din portul Giurgiu a fost grav avariat dupa ce un bustean a intrat la unul din flotoare . Pontonul a fost inundat marti, 12 decembrie , dar lucrarile pentru scoaterea acestuia din dana  devenita  neoperationala , vor continua si maine .

Un ponton  apartinand unei societati care se ocupa cu transport naval si care se afla in dana 2 de operare a Portului Giurgiu ,a fost  grav avariat si s-a prabusit pe spate marti, 12. Decembrie . Capitania Porturilor Gurgiu s-a autosesizat, sezizand ulterior Administratiei Portului Dunarii Fluviale –Giurgiu precum si proprietarul printr-o  adresa prin care se pune in  vedere ranfluarea flotorului .  

RANFLUÁRE, ranfluări, s. f. Operație de readucere lasuprafață și de punere în stare de plutire a unei nave scufundate. [Pr.:-flu-a-] – După fr. renflouer.(n.r.)sursa: DEX ’09 (2009)

 Directorul APDF Giurgiu , Alin Gutu, spune ca lucrarile de ranfluare sunt laborioase si pot  dura chiar mai bine de doua zile : “Pe parcursul acestei zile (marti ,12 decembrie n.r.), s-a lucrat intens cu personal specializat, plus o macara imensa de 150 de tone,  pentru  scoaterea pontonului , care  ocupa o dana ce a devenit  neoperabila. Lucrarile de ranfluare au fostef ectuate cu o firma bulgareasca ce a actionat cu o macara de 150 de tone . Speram ca maine  va  fi scos . Procedura e un pic mai laborioasa. Pontonul, a carui greutate este  in mod normal de 50 de tone si  care in urma imbibarii cu apa ajuns la 85 de tone, trebuie  ridicat  un pic in aer sa poata fi scoasa toata apa din flotorul, avariat . In plus, se adauga si greutatea pasarelei de 15 tone, care acum este pusa sa il contrabalanseze. (…) pontonul acesta n-a mai  fost miscat de mult timp de pe loc, desi, in mod normal, din doi in doi ani, trebuie verificat tehnic si aplicat un nou strat protector  pe partea care sta in apa. Operatiunea este ce-i drept  destul de costisitoare, si poate ajunge chiar si pana la 10 000 de euro, daca pontonul este dus  intr-un santier naval pentru lucrari de reparatii. Speram ca maine cel tarziu sa fie  remediata avaria si dana sa redevina operationala”.

Problemele la  la acest ponton au inceput in urma cu o saptamana cand proprietarii au observant un bustean  intrat la flotorul dinspre Dunare .  Ulterior, pontonul a fost inundat. Danele din Portul Giurgiu sunt ocupate de anumiti operatori economici  neapartinand in totalitate Dunarii Fluviale .


Camelia Sachetti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *