Vicepreședintele Consiliului Județean Giurgiu, Elisabeta Mihalcea: ”Ne dorim mai multe clase în școlile profesionale și mai puține în liceele teoretice”

În primăvara acestui an, Consiliul Județean Giurgiu a demarat o campanie, fără precedent, de promovare a școlilor profesionale din Giurgiu. Din cauza sălilor de clasă aproape goale, a lipsei de implicare a autorităților locale și județene, s-a crezut că aceste instituții de învățământ au fost desființate, motiv pentru care, cam toți elevii care terminau clasa a 8-a se îndreptau către liceele teoretice deși mulți dintre ei nu erau pregătiți pentru a se ridica la standardele cerute.

Așa s-a născut campania Consiliului Județean, cu o mare implicare a vicepreședintelui Elisabeta Mihalcea, care a cuprins mediul de afaceri, copii, părinți și conducerile școlilor profesionale.

Rep: S-au acordat puține șanse acestui proiect inedit și totuși, succesul a venit. Școala profesională din Giurgiu este din nou în prim plan, semn că toate eforturile nu au fost în zadar. De unde și cum a pornit calea spre succes a acestei campanii?

Elisabeta Mihalcea: ” Am sperat la trei clase de la Colegiul Tehnic I. Bălănescu, dar le-am realizat pe toate patru, patru calificări separate, într-adevăr un succes nesperat având în vedere planul școlar supraevaluat. Vorbim de un an cu 1.500 de copii în clasa a 8-a, cu 300 mai puțini decât anul precedent și de un plan de școlarizare la fel ca anul școlar trecut. 

Am preluat proiectul de la domnul președinte Beianu, este proiectul său de suflet și a fost un cumul de factori în toate campaniile pe care le-am derulat în acest proiect. Ideea mea a fost aceea de a vizita mediul de afaceri din Giurgiu, pentru a vedea care sunt cerințele acestuia și cu ce se confruntă. Am găsit porți deschise, iar pe această cale mulțumesc tuturor celor care s-au implicat.

Am avut trei campanii de promovare intensă: discuțiile cu mediul de afaceri, campania ”Door to door”, în cadrul căreia am mers în școli, am discutat cu părinții și profesorii și ”Porți deschise la mediul de afaceri”, unde 11 școli și-au adus elevii să vadă unde vor lucra dacă vor merge la o școală profesională.”

Rep: Având în vedere că la 14 ani, copiii nu își pot decide singuri viitorul, un rol important l-au avut părinții. Au luat ei o decizie pe care să nu o regrete?

Elisabeta Mihalcea: Mă bucur din suflet că părinții s-au gândit să își trimită copiii la școala profesională. Este o decizie foarte bună, iar de acum înainte Consiliul Județean Giurgiu se va implica și mai mult.

Odată cu reorganizarea organigramei Consiliului Județean, am înființat și un compartiment de control care ne va permite să verificăm actul educațional din Giurgiu atât cât ne permite legea. În parteneriat cu școala profesională și având în vedere că se oferă burse din partea agenților economici, vom merge să vedem cum se derulează orele , care este prezența la cursuri, însă vom acționa pe mai multe planuri.

Rep: Se vorbește tot mai des de suplimentarea claselor în școlile profesionale și reducerea celor din liceele teoretice din Giurgiu. Când vom vedea la Giurgiu o astfel de schimbare majoră de viziune asupra actului educațional?

Elisabeta Mihalcea: Și eu am vorbit foarte des despre acest aspect. M-am referit la județele unde s-a aplicat deja această metodă și funcționează cu succes. Legea Educației se aplică în toate școlile din România, iar eu am înțeles că, atâta timp cât în liceele teoretice locurile sunt nelimitate, copiii nu vor merge spre școala profesională. Mai mult decât atât, reducând din clasele de la liceele teoretice, se creează competiție între copii.

Exemplul cel mai de succes este la Brașov, unde în două colegii de prestigiu, cu câte 800 de elevi înscriși, media de admitere este de 9.20.

Ne dorim să avem mai multe clase la școala profesională și într-adevăr, să limităm numărul de clase la liceele teoretice, iar în vederea acestui fapt, vom organiza o dezbatere publică în luna septembrie, unde se va avea în vedere și planul de școlarizare.

Rep: Va rămâne școala preofesională o prioritate și în următorii ani?

Elisabeta Mihalcea: Legat de Educație avem mai multe proiecte. Chiar în această săptămână mă întâlnesc cu reprezentanții unei asociații pentru un proiect, însă săptămânal avem astfel de întâlniri și discutăm.

Primordial este proiectul școlii profesionale. Personal, îmi doresc să realizăm toate clasele și să mărim numărul acestora, un aspect pe care dorim să îl realizăm până în luna noiembrie. Vom merge și vom discuta din nou cu mediul de afaceri, pentru că orice clasă este cerută de un agent economic și va trebui să știm din timp care sunt cerințele anagajatorilor pentru a încerca să realizăm planul școlar.

Eu îmi doresc cât mai multe clase de învățământ profesional dual, dar așteptăm cu nerăbdare liniile de finanțare pe PNRR pentru a putea accesa în vederea reabilitării și modernizării campusului școlar.

Am discutat cu un consilier al primului ministru și cu un consilier pe educație, pentru că ne dorim modificarea legii Educației în vederea eligibilității și pentru Consiliile Județene pentru a putea acorda burse și alte facilități pentru elevi.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *