Vopsea de ouă cu număr record de aditivi

InfoCons a realizat un studiu comparativ aferent perioadei 2015 -2021 pe 60 de produse tip vopsea de ou, ținând cont de rezultatele studiilor din 2015, 2016, 2018, 2019 si 2021

Produsele analizate fac parte din următoarele branduri:

  • Alex
  • Oetker
  • Gordena Impex
  • Gallus
  • Carmin
  • Take Line
  • Heitmann
  • Atifco

În urma studiilor, rezultatele au fost următoarele:

  1. Din punct de vedere al gramajului și al capacității de vopsire.

Produsele studiate s-au găsit sub formă de vopsea lichidă, vopsea praf/granulată, vopsea gelificată, tablete de vopsea, ștampile cu vopsea și vopsea hârtie ornamentală. Iar cantitățile au fost cuprinse între 5 și 28 de grame.

Capacitatea de vopsire a vopselelor studiate este cuprinsă între 10 și 120 de ouă.

Remarcăm faptul că în 2018, cu numai 16g de vopsea, putem vopsi 100 de ouă, însă vopseaua respectivă conține 10 aditivi. În 2021 cu 40 g de vopsea (Jeleu de colorare 20g, coloranți în capsule 18g și cristale 2g), vopsim 120 de ouă dar cu un număr de 9 aditivi.

În studiul din 2015, observam ca doar cu 10g se puteau vopsi 30 de ouă, iar în 2016 și 2018, cu 20g puteam vopsi între 40 și 60 de ouă, în timp ce în 2019 cu doar un gram mai mult, față de anii precedenți, se puteau vopsi doar 30 de ouă.

  1. Din punctul de vedere al numărului de aditivi

Media numărului de aditivi din studiul produselor realizat în 2021 s-a dublat față de media numărului de aditivi identificați în studiul din 2015.

Respectiv : în studiul din 2015 media numărului de aditivi regăsiți într-un produs era de 3 față de 5 media aditivilor regăsiți în studiile din 2016, 2018 si 2019. Iar media din 2021 este de 7 aditivi.

Pe parcursul celor 6 ani de studiu în compoziția produselor de vopsit ouă apar modificări în ceea ce privește numărul de aditivi. Numărul aditivilor diferă în funcție de tipul de vopsea, gramaj si cantitatea de ouă pe care o poate vopsi.

Numărul maxim de aditivi găsiți în studiul anilor 2015-2021, este:

  • 7 – numărul maxim de aditivi găsit într-un produs in studiul din anul 2015 ;
  • 10 – numărul maxim găsit într-un produs în studiul din 2016 si 2018 ;
  • 12 – numărul maxim găsit într-un produs în studiul din 2019 ;
  • 12 – numărul maxim găsit într-un produs în studiul din 2021 (regăsit în 3 produse distincte)

Fiecare produs a avut în componență minim 1 aditiv alimentar:

  • 10 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2015
  • 16 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2016
  • 22 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2018 ;
  • 32 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2019 ;
  • 32 tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produsele din studiul din 2021;

Astfel observăm o creștere a numericului tipurilor aditivilor cu 22% în 2021, față de 2015.

Și în 2021 se menține folosirea celor mai utilizați aditivi, la care se adaugă E211 (regăsit în 23 de produse si E202 (regăsit în 19 produse), rămânând constant numărul tipurilor de aditivi fata de anul 2019:

– acidul lactic (E270) – prezent în 2021 în 26 produse
– azorubina (E122) – prezent în 2021 în 28 produse
– albastru briliant FCF (E133) – prezent în 2021 în 22 produse
– tartrazina (E102) – prezent în 2021 în 21 produse
– acidul citric (E330) – prezent în 2021 în 19 produse
– Benzoat de sodiu (E211) – prezent în 2021 în 23 produse
– Sorbat de potasiu (E202) – prezent în 2021 în 19 produse

“Creșterea numărului de aditivi ca medie în diferitele produse agroalimentare ne îndepărtează de practica Uniunii Europene creând premisele de a avea produse în raft cu tot mai mulți aditivi alimentari ceea ce duce la produse de o calitate diferită.

Vopseaua de ouă este o substanță care de cele mai multe ori poate fi ingerată de noi sau de copiii noștri prin transfer, în momentul în care decojim ouăle. Este foarte important să citim etichetele produselor și să ne gândim că în coșul pentru Sărbători în care regăsim ouă, cozonaci și vin se regăsește și vopseaua de ouă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *