Un fenomen numit vortex, format pe râul Dâmbovița, în zona biefului Operetă, a impus golirea de apă a porțiunii amenajate a Dâmboviței, între Operă și planșeul de la Unirii.
Măsura a fost luată în urma evaluării la fața locului a incidentului apărut de către specialiștii Apele Române Argeș-Vedea și ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Ilfov-București. Mai mult, aceștia au decis ieri, 25 martie 2024, de comun acord cu constructorul, să mențină acest gol (între Operă și planșeul de la Unirii) pentru următoarea perioadă de timp.
În acest interval, se va face o estimare fizică și valorică corectă a lucrărilor de reabilitare necesare pentru remedierea situației. Finanțarea lucrărilor va fi asigurată din sursele proprii ale instituției.
Manevrele de golire totală a biefului Operetă au fost executate controlat duminică, în data de 24 martie, cu scopul de a fi asigurate condițiile optime pentru vizualizarea incidentului apărut.
Vorrtexul a fost identificat de agentul hidrotehnic de la formația noastră de lucru din cadrul Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea- Sistemul de Gospodărire a Apelor Ilfov-București.
Până în acest moment, s-a intervenit în regim de urgență, cu forțe proprii, cu o folie ancorată cu saci de nisip pentru a opri provizoriu inflitrația apei.
În același timp, în urma golirii biefului Operetă, au fost identificate o serie de deșeuri reprezentând lucruri aruncate de oameni în cuva de apă curată a râului Dâmbovița, roți de mașină, trotinete (peste 20) etc.
Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea- Sistemul de Gospodărire a Apelor Ilfov-București face un apel la populație de a fi mai responsabilă cu mediul și natura din jurul său. Cu toții trebuie să înțelegem că pentru a avea ape curate, este nevoie să aruncăm gunoaiele doar în locurille special amenajate.
Totodată, în interiorul localității și în jurul acesteia, responsabilitatea salubrizării cursurilor de apă revine autorităților locale în conformitate cu prevederile Ordonanței nr. 21 din 30 ianuarie 2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale.
Continuă semnalele ca este nevoie de reabilitarea urgenta a amenajării. In prezent au fost contractate studiile de proiectare, s-a realizat SF-ul prin fonduri PNRR, dar pt reabilitarea amenajării cu nodurile hidrotehnice costurile au fost evaluate conform SF la 200 de milioane de euro