ZIDARI DIN BOLINTIN (I)Pătlăgele subvenționate ? De ce nu și locuințe subvenționate ? ?

 

Direcția Agricolă Județeană Giurgiu, comunica mai zilele trecute că aproape 2000 de legumicultori din județ au depus documentații de solicitare a subvenției de 3000 de euro pentru tomatele cultivate în spații protejate .
Foarte bine mi-am spus, dar nu mi-am putut reprima un soi de amărăciune care-mi trece prin minte de fiecare dată când județul Giurgiu este tratat global ca un județ eminamente agrar.
În nordul extrem al județului Giurgiu există o breaslă de meseriași care face de zeci de ani fala zonei Bolintin, a județului, a țării și care își spune generic ,, BREASLA ZIDARILOR DIN BOLINTIN”, indiferent dacă sunt din Palanca, din Bolintin-Deal, din Florești, Ogrezeni, Malu-Spart, Stoenești, Poenari, Trestieni, Icoana, Joița , Mihai-Vodă, Săbăreni, Vânători, Găiseni , sau din Căscioarele……
Nu, nu-și spun ,,BREASLA ZIDARILOR” pentru că nimeni nu le-a spus vreodată, cât de puternici ar putea deveni dacă ar fi uniți și reprezentați, sunt pur și simplu ,,Zidari din Bolintin”.
Nimeni nu le-a dat niciodată nimic degeaba, așa că au pus sârguincios mâna pe cancioc, pe mistrie, pe dreptar și pe lopată și și-au luat singuri.
S-au adaptat din mers la vremurile noi și s-au autorizat, și-au făcut firme, au angajat și și-au luat mașini și scule performante, fiecare după buget, dar nimeni de sus nu s-a găndit vreodată și la ei, că pot fi ajutați cu ceva.
Dimpotrivă !
S-a dus buhu, indus la un moment dat de vreun deștept(nemulțumit) de pe la finanțe, că ei sunt cei mai mari evazioniști, și de 25 de ani ANAF-ul îi prigonește, ITM-ul îi aleargă(la propriu),ISC-ul îi calcă în picioare……..
Toate instituțiile de control din Romănia (poate cu excepția Direcției Sanitar-Veterinare)îi controlează, îi amenință și-i amendează.
Nimeni nu s-a gândit vreodată să-i ajute cu ceva.
Anul 2021 este primul al exercițiului financiar 2021-2027 și Uniunea Europeană ne va cadorisi din nou cu peste 50 de miliarde de euro, fonduri de coeziune oferite României ca viitor stat membru al Statelor Unite ale Europei.
Cred că a venit timpul ca o intreagă ,,Măsură” din cadrul unei ,,Axe Prioritare non- agricole” să vină în sprijinul ,,Zidarilor din Bolintin” și a zidarilor din toată România cu măsuri de sprijin similare cu măsura de sprijin TOMATA, sau USTUROIUL.
-Ce-ați spune de programul ,,Mașina de Tencuit” ?
-Dar de programul ,,Macaraua”, ,,Bob-Cat-ul” ,sau ,,Camioneta” ?
Un program de subvenționare de către stat, a contribuțiilor salariaților la buget pe minim un an, pentru 5 muncitori, n-ar însemna un efort mai mare decăt cei 3000 de euro care se dau anual cultivatorilor de tomate în sistem protejat.
Despre beneficiile unui astfel de program de finanțare, vom discuta într-un articol viitor .

Costel Dumitru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *