ZILELE EMINESCU. ALTE TRECERI ALE POETULUI PRIN ORASUL NOSTRU  

By Emil Talianu

PENTRU UN SCURT TIMP, LA GIURGIU

vara anului 1869

 

 

O altă trece a lui Eminescu prin Giurgiu are loc în vara anului 1869, când trupa lui Pascaly a pornit de la Giurgiu, cu vaporul spre Galaţi şi de aici, prin mai multe oraşe din Moldova până la Iaşi, apoi în Bucovina.

„ Odată cu venirea primăverii, consemnează Massof, istoric român al teatrului, dar mai ales în timpul verii, începeau pregătirile,  În cererile lor pentru autorizarea turneelor, petiţionarii invocau aproape întotdeauna motivul călătoriei neavând din ce trăi, cereau voie să jucăm în provincie “.

 LA GIURGIU, CÂTEVA ZILE

 

 

15 iunie 1882  

 

 

Constanta, 16 iunie 1882

Draga mea Veronică,

Iartă-mă că nu ţi-am scris de atâta timp, dar am întârziat la Giurgiu, la Costinescu, unde am scăpat o dată vaporul, care nu pleacă decât de trei ori pe săptămână, şi am venit aci, unde poşta nu pleacă în toate zilele. Am venit ieri …

 

Este începutul scrisorii pe care Eminescu o trimite din Constanţa către Veronica micle, din care înţelege că poetul a fost, pentru cîteva zile, în Giurgiu.

 

 

 

 

MAI MULTĂ VREME

 

 

Anul 1888

 

 

La împlinirea a 10 ani de la trecera în eternitate a lui Mihai Eminescu, revista Familia, numărul 26, anul XXXV, din 27 iunie/ 9 iulie 1889, are ca subtitlu „ a zecea aniversare a morţii lui Eminescu “ şi  la rubrica Salon, se publică Amintiri despre Eminescu, sub semnătura S. Secula şi printer altele se menţionează :

  

 

Cam pe la anul 1888, Minai Eminescu a stat în Giurgiu mai multă vreme. Cu ce rost , -n-am putut afla. Dar adeseori, el urmărea pe o frumoasă blondăprin alea din acel oraş.

                     “Floare albastră ! floare albastră!”

 

 

  25 iunie 1883

 

Fiind cu inima şi sufletul la Giurgiu, Eminescu gîndeşte, cu mintea sa genial, construirea unui arc de pod peste Dunere, care să lege cele două maluri.

Iată rămăşagul cu prietenul său, Constantin Simţion :

 

                                   

Astazi, 25 iunie 1883, la un oră şi 23 de minute, după miezul nopţii. Subsemnatul Mihai Eminescu şi Constantin Simţion sau remeşit împreună.

   Mihai Eminescu a susţinut că, amândoi vieţuind încă, Simţion va lucra la podul care se va dura între Giurgiu şi Rusciuc, întrun timp în care Carol I. Rege al Romăniei. va fi ales de bulgari principe al Bulgariei.

  Simţion a tăgăduit aceasta.

   Cine pierde rămăşagul plăteşte două sticle de Johannisberger şi care se va bea împreună la Rusciuc.

 

                                                       Bucureşti, 25 iunie 1883

 

                                                         Emil Talianu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *