Ziua internațională anticorupție

Se împlinesc 17 ani de când, la data de 9 Decembrie, întreaga lume sărbătorește Ziua Internațională Anticorupție. Această zi aniversară a fost stabilită prin Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei, semnată de România la data de 9 decembrie 2003 şi ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Convenția este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei.

Pentru marcarea acestui eveniment, Direcția Generală Anticorupție a organizat ieri o serie de activități menite să contribuie la conștientizarea deopotrivă a personalului Ministerului Afacerilor Interne, cât și a cetățenilor cu privire la necesitatea adoptării unui comportament integru.

Astfel,  s-a desfășurat, în sistem on-line, o dezbatere de tip masă rotundă la care au participat parteneri instituționali de tradiție, respectiv reprezentanți ai Ministerului Justiției, Agenției Naționale de Integritate, Unității Centrale de Armonizare pentru Auditul Public Intern, Transparency International România, alți reprezentanți ai societății civile, precum și consilierii de integritate din cadrul structurilor centrale ale Ministerului Afacerilor Interne.Scopul acestei activități a fost acela de a prezenta și dezbate aspecte privind implementarea Strategiei naționale anticorupție 2016 – 2020, precum și perspectivele elaborării unei noi strategii anticorupție. De asemenea, au fost abordate aspecte privind auditarea internă, o dată la doi ani, a sistemului de prevenire a corupției la nivelul tuturor autorităților publice, precum și implicarea societății civile în evaluarea politicilor anticorupție, fiind discutate inclusiv elemente de noutate/particularitate în ceea ce privește incidentele de integritate înregistrate la nivelul M.A.I., prin încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese sau regimul incompatibilităților. De asemenea, au fost organizate o serie de concursuri în rândul tinerilor. Acestea au avut ca scop de a mobiliza atitudinea tineriilor cu privire la semnalarea și conștientizarea faptelor de corupție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *