Tariful pe kilometru pentru transportul elevilor din județul Giurgiu ajunge doar pentru jumătate de cursă

De la 1 februarie, elevii navetiști care și-au plătit până acum luni de zile din banii lor abonamentele pentru școală ar trebui să primească sume forfetare, stabilite în funcție de tariful per kilometru stabilit de fiecare dintre cele 14 Consilii Județene care nu aveau contracte cu operatorii de transport, printre care și Giurgiu.

Portrivit Edupedu.ro – Știri la zi despre educație, 10 dintre cele 14 județe au aprobat un tarif de 0,37 de lei/km, județul Harghita nu a afișat pe site tariful deși a fost votat, Consiliul Județean Prahova a stabilit un tarif de 0,26 lei/km, Consiliul Județean Botoșani are 0,24 de lei/ km, iar Consiliul Județean Argeș are abia pe 31 ianuarie proiectul de hotărâre pe ordinea de zi.

Din păcate, sumele forfetare nu acoperă  costurile abonamentelor plătite de elevi până acum, așa cum reiese și din declarația inps. școlar general, Ion Ghimpețeanu, potrivit căreia banii ar ajunge doar pentru jumătate de cursă.

Am făcut un calcul estimativ. Am luat un exemplu și se încadrează în cuantum de 50%. Un elev care învață într-o localitate care se află la 10 km de Giurgiu, dus întors face 20 km pe zi până la școală. Valoarea stabilită de Consiliul Județean este de 0,37 de lei / km. Dacă înmulțim 20 km cu 0,37 de lei / km, ne dă suma de 7,4 lei pe zi. Atât va primi acest elev. Or, pe ruta respectivă, doar o călătorie dus costă 7 lei, deci dus-întors elevul ar plăti 14 lei, dintre care doar 7, 4 lei primește înapoi ca sumă forfetară. Abonamentul nu știu cât costă ca să pot face un calcul”, a spus șeful ISJ Giurgiu pentru Edupedu.ro.

Șeful ISJ Giurgiu, Ion Ghimpețeanu a explicat și procedura prin care mai departe se vor calcula sumele forfetare și cât mai durează procedura.

La nivelul fiecărei școli diriginții centralizează în fiecare clasă, fiecare elev care face naveta. Elevii au declarat câți km fac de acasă la școală iar mai departe, contabilitatea calculează sumele care le revin prin tarifele stabilite de Consiliile Județene. Rezultă o sumă pe un liceu. Școala respectivă transmite solicitarea către Inspectorat pentru a se acorda sumele forfetare. Așteptăm în zilele următoare aceste tabele de la școli pentru a putea face deschidere de credite la Ministerul Educației și a primi banii pentru fiecare școală”, a spus șeful ISJ Giurgiu.

Ministerul Educației încalcă legea, pentru că prin aceste sume forfetare acordate, nu toți elevii primesc înapoi valoarea integrală a abonamentelor.

În plus, potrivit surselor Edupedu.ro, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) a remarcat faptul că nu există un contract direct încheiat între Ministerul Educației și operatorii de transport pentru ca sumele să poată fi decontate.

Sursa: Edupedu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *