Tarifele pentru servicii medicale oferite de medicii de familie şi din ambulatoriu rămân neschimbate; Vezi aici cât câștigă medicul tău de familie!

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Daniel Coriu, a anunţat, joi, că, în urma discuţiilor cu factorii decizionali, tarifele pentru servicii medicale oferite de medicii de familie şi din ambulatoriu vor fi menţinute neschimbate până la 30 iunie 2024, la valoarea celor din ultimul trimestru din 2023.

“Menţinem valoarea punctelor negociate la finalul lunii iulie 2023. Nu se scade valoarea de punct cum s-a dorit iniţial. (…) Valabilitatea este numai până la 20 iunie 2024, primele şase luni. Legat de spital, s-a renunţat la cele trei ore pentru un pacient în spitalizarea de o zi şi am revenit la contractul-cadru anterior, din 2023, în care să fie două ore, ceea ce permite medicului să vadă mai mulţi pacienţi”, a declarat Coriu, într-o conferinţă de presă.

 

Medicii de familie și medicii specialiști din ambulator (policlinici) au ieșit miercuri in stradă protestând in fața Casei de Asigurări de sănătate anunțând că refuză să mai încheie contracte cu CNAS începând de la 1 februarie, pe motiv că tarifele decontate de Casă sunt prea mici și nu ar mai permite funcționarea cabinetelor.

În această situație, cel  mai mult ar fi avut  de suferit pacienții,  puși în situația de a plăti pentru  consultația la medicul de familie.

În plus, dacă medicii de familie nu ar mai  mai lucra în contract cu Casa de Asigurări, nu ar mai fi avut cine să emită  rețete compensate și bilete de trimitere.

Este bine de știut că suma pe care o primește lunar de la CNAS un medic de familie sau un medic specialist din ambulator (policlinică), în baza serviciilor medicale facturate către Casa de Asigurări de Sănătate, nu reprezintă salariul medicului, ci venitul total al cabinetului.

Din acest venit se scad toate cheltuielile cabinetului, iar ceea ce rămâne este salariul medicului.

Car sunt cheltuielile unui cabinet medical individual?

  • salariu asistent medical
  • salariu contabil
  • salariu femeie de serviciu
  • chiria cabinetului
  • factură întreținere (apă, căldură)
  • factură lumină
  • factură internet și telefon
  • rate pentru achiziționarea de aparatura medicală (acolo unde este cazul – există medici care au în cabinet EKG sau ecograf sau alt tip de aparatură)
  • mentenanță pentru aparatura medicală
  • program informatic + calculator + consumabile
  • consumabile: hârtie, formulare, măști, dezinfectanți, detergenți, săpun etc.
  • taxe și impozite către stat.

 

Cât câștigă, de fapt, un medic din contractul cu CNAS?

Haideți să luăm exemplu chiar judetul Giurgiu!  Tu știi cât decontează medicul taă de familie de la CNAS?

http://cas.cnas.ro/casgr//theme/cnas/js/ckeditor/filemanager/userfiles/mf/Sume_decontate_medicilor_de_familie_DECEMBRIE_2023.pdf

Iată și  deconturile lunare pe Centrele Județene de Permanență medicală.

http://cas.cnas.ro/casgr//theme/cnas/js/ckeditor/filemanager/userfiles/mf/decpermdec2023.pdf

 

Valoare punctului de decontare s-a mărit de la 1 iulie 2023 ajungând la 12 lei per capita . Pe lângă sumele decontate, dintr-unul sau mai mult cabinete, un medic de familie mai decontează și vaccinurile. 

Între timp, medicii de spital, operează cu pamperșii pe ei și sunt plătiți  cu 15-20. 000 de lei , în funcție de gărzi.

 

 

One thought on “Tarifele pentru servicii medicale oferite de medicii de familie şi din ambulatoriu rămân neschimbate; Vezi aici cât câștigă medicul tău de familie!

  1. Gresit ! Sumele respective sunt ale cabinetului, nu ale medicului…din acesti bani se cumpara tot ce se foloseste in cabinet, se platesc salarii, impozite, chirii si utilitati. Articolul este total denigrator si prost informat. Rusine pt asemenea gest !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *